Rechters verwachten tsunami aan faillissementsaanvragen

Nieuw bemiddelingsloket moet coronafaillissementen voorkomen

HOORNGIDS | De verwachte stijging blijft nog even uit maar onder rechters en curatoren bestaat er geen twijfel over: over enkele maanden zal er een tsunami aan faillissementsaanvragen op hen afkomen. Steunmaatregelen van de overheid, zachte bankkredieten en huurkwijtscheldingen kunnen deze ontwikkeling niet stuiten, zo denkt men. 

Dat een slecht renderend bedrijf failliet gaat is een economische wetmatigheid waar niemand aan wil tornen maar, anders ligt het wanneer er een faillissementsaanvraag voor ligt van een onderneming die tot aan de coronacrisis prima draaide. De Stichting Insolventie Mediation (SIM) heeft rechters opgeroepen bij dit soort aanvragen extra voorzichtigheid te betrachten.

Bij faillissementsaanvraag kan sprake zijn van misbruik van recht
‘Als voor een in de kern gezond bedrijf opeens het faillissement wordt aangevraagd, moeten rechters extra waakzaam zijn,’ verklaart senior-rechter Jacqueline Frima in het FD. ‘Dan kan er sprake zijn van misbruik van recht.’ Frima werkt bij de rechtbank Rotterdam onder meer als voorzitter van het team insolventie. Daarnaast is zij actief in verschillende advies- en toetsingscommissies en tevens als bestuurslid van SIM. Deze stichting heeft zich nu ten doel gesteld om onnodige corona-gerelateerde faillissementen te voorkomen.

Mediation via specialisten van coronaconflictbemiddeling.nl
Coronaconflictbemiddeling.nl: dat is de naam van een nieuw digitaal loket waar ondernemers en schuldeisers vanaf 1 mei terecht kunnen om hun financiële geschillen te beslechten. Het loket is een initiatief van de Stichting Insolventie Mediation. Doel is om onnodige corona-gerelateerde faillissementen te voorkomen.
De stichting verstuurt volgende week een verzoek aan rechters en insolventieadvocaten om na te gaan of faillissementsprocedures via mediation te beslechten zijn. Partijen kunnen zich daartoe aanmelden via coronaconflictbemiddeling.nl. Via deze site, waar nu nog hard aan wordt gewerkt, worden zij doorgeleid naar een team van gespecialiseerde, bij de stichting aangesloten bemiddelaars. In voorkomende gevallen worden deze bemiddelaars reeds door rechtbanken bij faillissementen betrokken. De stichting gaat vaste tarieven hanteren voor haar werk: 750 euro voor eenvoudige zaken, 1250 euro voor meer ingewikkelde kwesties. Vereist is dat alle partijen vrijwillig meewerken aan de bemiddelingspoging.

Geen geld - platzak Geen geld - platzak