Er wordt volop gevlagd in Hoorn op Koningsdag

27-04-2020

HOORNGIDS | Hangen we dit jaar, in deze bijzondere tijd terwijl er geen evenementen zijn op Koningsdag, ook de vlag uit? Om toch een beetje feest te kunnen vieren, werden om 09.45 uur de klokken geluid in heel Nederland. En de vlag mocht uit. De Hollandse driekleur, al dan niet voorzien van een oranje wimpel, is nog steeds volop te zien in de straten van Hoorn tijdens Koningsdag.  

Dit jaar staat de vlag niet alleen symbool voor de jarige koning, maar ook voor elkaar. Als een steuntje in de rug voor het zorgpersoneel, voor de onderwijzers en voor iedereen die zich inzet voor de samenleving. Met het vlagvertoon wordt de saamhorigheid en gemeenschapszin extra onderstreept. 

Woningsdag
Op overheidsgebouwen wapperen de vlaggen standaard op dagen als deze. Maar hoe zit het met de inwoners? Hangen die nog de vlag uit op Koningsdag / Woningsdag? Een rondje door de stad leerde dat het zeer afhankelijk is van de straat. In veel straten is het slechts een enkeling die de vlaggenstok weer eens in gebruik neemt, maar in andere straten zijn ze volop te zien. Bijvoorbeeld op het Jeudje. De bewoners van deze typisch Hoornse straat hebben zich bepaald niet ingehouden. Datzelfde geldt voor de Veranda in de Kersenboogerd. Ook daar sierden vele vlaggen de huizen, zoals op de foto’s te zien is.

De vlagtraditie is nog niet aan slijtage onderhevig.

Jeudje op Koningsdag Jeudje op Koningsdag
Veranda op Koningsdag 2 Veranda op Koningsdag 2