4 Mei herdenkingsprogramma op HoornRadio

Dodenherdenking op HoornRadio van 19.00 - 21.00 uur

HOORNGIDS | Vanaf 19.00 uur zendt HoornRadio live ter gelegenheid van 4 mei een dodenherdenkingsprogramma uit. Aan het programma werken mee Maja Reinderman, Marc Schrander, Hendric van Doorn en Frederik de Groot. Er worden verhalen en gedichten voorgelezen. 

Een van de gedichten wordt voorgedragen door acteur Frederik de Groot. Hij zal het aangrijpende gedicht dat velen kennen in de beklemmende uitvoering van Joost Prinsen, ’Ben Ali Libi de goochelaar’ voorlezen. Het gaat over Michel Velleman die onder de naam ’Ben Ali Libi’ voor de Tweede Wereldoorlog optrad als illusionist. Vanwege zijn Joodse afkomst is hij door de nazi’s weggevoerd en vermoord.

Om de moord door het verzet op een beruchte Nederlandse SSer in de kapperszaak aan de Nieuwstraat in Hoorn te wreken, worden vijf Nederlandse mannen door de Duitsers naar Hoorn gevoerd en op het Kerkplein voor de Grote Kerk geëxecuteerd. Hun namen mogen wij nooit vergeten. Hun namen zijn: Johan Versfelt, Gerardus Jonker, Jacob Jansen, Hendrikus Imming en Johan Janssen. Elk jaar is HoornRadio erbij als zij worden herdacht tijdens de stille tocht die dezelfde route volgt als destijds deze helden. Door de maatregelen om het coronavirus in te dammen, is er dit jaar geen stille tocht, ’slechts’ een toespraak van burgemeester Jan Nieuwenburg zonder publiek op het Kerkplein.

”Elk jaar worden op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dit jaar onder de bijzondere omstandigheid van de dreiging die uitgaat van het coronavirus. Het afstand houden, beperkt zijn in je bewegingsvrijheid en in je medemens een gevaar zien, is een klein beetje het gevoel wat mensen tijdens de bezetting in hoge mate moeten hebben gevoeld”, aldus een van de medewerkers van het programma.

www.hoornradio.nl  (https://www.hoornradio.nl)

Monument Steun in Hoorn van Truus Menger Monument Steun in Hoorn van Truus Menger