75 Jaar vrijheid in Hoorn herdacht

04-05-2020

HOORNGIDS | Geen Stille Tocht dit jaar. Wel een aangepaste herdenking die live te volgen was. Op een verlaten Kerkplein zagen we de kranslegging door Eddy Boom, voorzitter Comité 40-45 in Hoorn, en door burgemeester Jan Nieuwenburg die aansluitend het woord nam in de live-reportage die voor iedereen thuis te volgen was. 

Hij vertelde het verhaal achter de Stille Tocht: de executie van vijf mannen in 1945 voor de Grote Kerk Hoorn. Hij haalde herinneringen op en vertelde over de lessen die we moeten trekken uit de gebeurtenissen waar 75 jaar geleden een eind aan kwam. De live-uitzending werd geregistreerd met camerabeelden vanuit het Kerkplein, de kerktoren en vanuit de lucht. 

Concert door beiaardier
Aansluitend gaf beiaardier Boudewijn Zwart een concert op het carillon. Na afloop werd iedereen in de gelegenheid gesteld om gratis de documentaire te zien ’De oorlog van mijn vader’ van de uit Hoorn afkomstige Joost Schrickx. 
De Stilste Tocht Ooit in Hoorn was een gedenkwaardige gebeurtenis.

Herdenking 75 jaar vrijheid Hoorn Herdenking 75 jaar vrijheid Hoorn
Herdenking 75 jaar vrijheid Hoorn, burgemeester Jan Nieuwenburg Herdenking 75 jaar vrijheid Hoorn, burgemeester Jan Nieuwenburg