Raadsstilte

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Ik zou graag een stukje willen schrijven over de bestuurlijke ontwikkelingen in Hoorn. Die zijn er echt wel. Ja natuurlijk zijn die er, wat zullen we nu hebben? Wie echter wil weten wat er deze week allemaal voor ons, burgerij van Hoorn, voor eigen bestwil en in ons voordeel is bekokstoofd, dient zeer bedreven te zijn in het achterhalen van informatie. In een eerdere column verwees ik naar de raadsagenda, waar voor de buitenstaander gemakkelijk te vinden is dat op 25 augustus weer de eerstvolgende raadsvergadering zal zijn.

Het uiterst behulpzame raadslid Aart Ruppert stuurde mij een overzicht van de werkelijk geplande activiteiten van raad en commissie. Daarin wordt aangetoond dat de gekozenen echt wel het een en ander te doen krijgen. De afgelopen week was er op 6 mei de Werkgroep bestuurlijke vernieuwing en op 7 mei de digitale sessie RES/digitale sessie Rozenbuurt/Landje van Balk. Voor wie de wenkbrauwen nog omhoog staan de tip om te googelen naar Rozenbuurt en Landje van Balk en dan ontdek je dat het gaat over een bouwproject in Zwaag.

In onze raad zijn leden aan te wijzen die absoluut willen voorkomen dat bij dergelijke bouwprojecten niet of nauwelijks rekening wordt gehouden met de nijpende woonbehoefte van hen die zijn aangewezen op sociale huurwoningen. Wat er deze week is besproken en misschien wel afgesproken zal hier ook wel mee te maken hebben. We zullen mettertijd horen wat er wordt voorgesteld. Vraag mij niet naar het tijdstip.

Voor de komende weken staan nog meer digitale sessies op de rol. Voor 12 mei is het onderwerp: stand van zaken vernieuwing WF-Museum. Vast zeer boeiend. Minstens zo boeiend zal de dag erna de Regionale raadsledenbijeenkomst zijn, of anders wel op diezelfde dag de digitale informatiesessie Poort van Hoorn. Wat er zal worden besproken zal ongetwijfeld zijn weerslag kunnen krijgen in een mededeling of te bekijken raadsoverleg. We zullen ook dat mettertijd vernemen.

Ik kan natuurlijk via mijn column iedereen die dit medium raadpleegt op de hoogte houden van alle activiteiten die zullen plaatsvinden voordat de datum van 25 augustus wordt bereikt. In juni, zal ik alvast verklappen zijn maar liefst vier treffens van de Algemene Raadscommissie en twee raadsvergaderingen. Na 30 juni, de datum van de laatste raadsvergadering op mijn lijstje zullen geen vergaderingen meer plaatsvinden. Het voornemen is wel om af te sluiten met de gebruikelijke BBQ. Leuk om te zien hoe een anderhalvemeter BBQ er uit ziet.

Wie nog dieper in de gemeentezaken wil duiken kan via de websites van de gemeenteraad en het college van B&W zien op welke vragen zoal gereageerd wordt. Vanzelfsprekend zit daar ook een antwoord op een brief, gestuurd door een verontruste Fractie Tonnaer inzake vrijgeven van budget citymarketing als noodfonds ter ondersteuning van initiatieven. Vrijgeven mag natuurlijk niet leiden tot vrijgevigheid.

Ik denk bij de Hoornse politieke activiteiten aan een uitgespeelde voetbalcompetitie zonder publiek. Meer nog mis ik de heroïsche woordenstrijd in gesprekken over bouwplannen van vastgoedcowboys. Ik mis de ongeëvenaard scherpzinnige opmerkingen van Guido Beukers, het getormenteerde gezicht van ons aller burgermantelzorger Robert Vinkenborg, de wanhopige pogingen van Arnica Gortzak om betaalbare woonruimte te bemachtigen voor de minderbedeelden. Ach, ik mis allen!

Je kunt ook raadsleden bellen. Ik heb van diverse raadsleden het aanbod gehad om gerust eens een keer te bellen wanneer ik iets meer dan van de hoed en de rand wil weten. Toch vraag ik me een beetje af of het helemaal juist is dat een burger die de gang van zaken een beetje wil volgen zelf zoveel moeite moet doen om informatie over de gang van zaken te krijgen.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column