NS: alleen stoelen aan raamkant vanaf 2 juni

15-05-2020

HOORNGIDS | Reizigers kunnen vanaf 2 juni in de trein alleen op de stoelen bij het raam zitten. Dit betekent dat in de treinen ongeveer de helft van alle zitplaatsen te beschikbaar is. Met die maatregelen zorgt NS ervoor dat verantwoord reizen mogelijk is, als de maatregelen tegen corona verder worden versoepeld. 

Het is de verwachting dat het OV-gebruik volgende maand weer gaat oplopen en daarom zijn er maatregelen genomen. De hele sector houdt rekening met een beschikbare OV-capaciteit van 40 procent. NS start op 2 juni met een ‘dienstregeling in nationaal belang’. Dit houdt in dat het maximale aantal treinen wordt ingezet dat voor medewerkers onder corona-omstandigheden nodig is en die nodig zijn om Nederland bereikbaar te houden.

Veiligheid
Reizigers kunnen herkennen welke stoelen gebruikt mogen worden door een groene sticker. De plaatsbeperking komt bovenop de plicht om een mondkapje te dragen, omdat afstand houden het uitgangspunt is. Het is dan ook verplicht om op een groene stoel te gaan zitten. Als die niet meer beschikbaar is, worden reizigers gevraagd een trein later te pakken. Roger van Boxtel, president-directeur NS: “Onze reizigers moeten veilig kunnen reizen en onze collega’s moeten veilig hun werk kunnen doen. Daarom zijn maatregelen zo belangrijk.”
Er wordt een maximale dienstregeling gereden, maar de spoorvervoerder benadrukt dat het rijden van treinen mensenwerk is. “Wij zijn zuinig op al onze collega’s en zetten ze in daar waar nodig. Net als andere bedrijven hebben ook wij te maken met meer ziektemeldingen of collega’s met een zorgtaak. Om die reden rijden wij een dienstregeling die maximaal mogelijk is.”

Blijf thuis
Overigens vraagt de overheid mensen zo veel mogelijk thuis te blijven en drukte te mijden en NS sluit zich aan bij die vraag. Reizigers zouden alleen van het openbaar vervoer gebruik moeten maken als dat noodzakelijk is. Tegelijkertijd nam het aantal reizigers in de afgelopen weken al op bepaalde trajecten toe, zo blijkt uit een monitoring van het aantal reizigers door NS.
Het gaat dan bijvoorbeeld om de verbindingen Zwolle-Amsterdam, Uitgeest-Rotterdam, Hoorn Kersenboogerd-Leiden Centraal en Amsterdam Centraal-Amersfoort Vathorst. Vanaf 20 mei gaan hier op de drukke tijdstippen langere treinen rijden. Daarnaast worden verschillende winkels op de stations weer langzaam geopend. Reizigers kunnen ook bij enkele winkels op het station een mondkapje kopen.

Internationaal verkeer
Ook het internationale treinverkeer gaat in stappen terug naar de volledige dienstregeling. Zo zal begin juni de IC Brussel, ICE en IC Berlijn conform dienstregeling gaan rijden en Thalys en Eurostar volgen later in juni en juli.

Bron: ovpro.nl

OV 1,5 meter afstand OV 1,5 meter afstand

Reacties
Reactie: (Hans Bruynsma)
17-5-2020, 10:28
Conclusie: We worden geleefd. Leve de Coronadictatuur!