Hygiënepalen in binnenstad voor winkelend publiek

Goed voor ondernemers en winkelend publiek in de strijd tegen corona

HOORNGIDS | De gemeenteraadsleden Marieke Rijk en Onno Egtberts stellen voor hygiënepalen te plaatsen in winkelstraten van de binnenstad en in de Hoornse winkelcentra. Met de hygiënepalen kan het winkelend publiek de handen desinfecteren. De hygiënepalen worden met een voetpomp bediend en zijn bestand tegen vandalisme. In winkelcentrum de Hoef in Alkmaar zijn al twee van dergelijke palen in gebruik. Hieronder de brief aan het college van B&W.  

Geacht college, 
Inmiddels zien we dat het steeds drukker wordt in de winkelstraten en winkelcentra van Hoorn. Bewoners gaan gelukkig meer winkelen en zoals het er naar uitziet zijn de horeca-terrassen vanaf 1 juni weer open. Deze positieve ontwikkeling zouden wij graag nog meer en op een veilige manier willen faciliteren en daarom doen we het volgende voorstel.
Wij willen u vragen voor de winkelstraten in de binnenstad en de vijf winkelcentra in Hoorn hygiëne-palen aan te schaffen. In winkelcentrum de Hoef zijn al twee hygiëne-palen in gebruik. Dankzij de hygiëne-palen kan het winkelend publiek de handen desinfecteren. De hygiëne-palen, uitgevoerd in staal, bevat bijna 2 liter desinfecteermiddel, genoeg om ongeveer 1800 mensen de handen mee te desinfecteren. De desinfecteerpalen worden met een voetpomp bediend en zijn bestand tegen vandalisme. 
Wegens succes zijn door een aantal Alkmaarse ondernemers en door dierentuin Artis Amsterdam hygiëne-palen gekocht. De hygiëne-palen worden gemaakt door Hail Europe in Alkmaar.
Wij willen u vragen deze hygiëne-palen aan te kopen als gebaar naar de ondernemers die het toch al zo moeilijk hebben om zo het winkelen aangenamer en veiliger te maken.
De plek waar de hygiëne-palen geplaatst worden, het s ’avonds binnenhalen en onderhouden zien wij graag in overleg geregeld worden tussen gemeente, winkeliers en ondernemersorganisaties.
Wij vragen u met de ondernemersorganisaties de aankoop van de hygiëne-palen te bespreken om vervolgens tot aankoop en plaatsing over te gaan.

Met vriendelijke groet,
Marieke Rijk en Onno Egtberts, gemeenteraadsleden, namens Fractie Tonnaer

Hygienepaal Hygienepaal
Hygienepaal in park Hygienepaal in park
Hygienepaal met voetbediening Hygienepaal met voetbediening