Draadsvergadering

Column Wally Ooms in Westfriesland op Zondag

HOORNGIDS | 


Verwoeste kapsels, blinkende schedels, schuddende onderkinnen en nietsverhullende close-ups. Het is nog maar een kleine greep van wat de kijkers voorgeschoteld kregen bij de digitale raadsvergaderingen die in de regio plaatsvonden. Met als ’hoogtepunt’ een blik op gulpen, buiken en inderhaast opgetrokken rokjes op het moment dat de deelnemers aan de raadsvergadering zich uit hun zetels hadden verheven om staand voor de pc, de laptop of de Ipad de beëdiging van een nieuw fractielid te ondergaan. Gewoontes blijven ook in deze bijzondere tijden in stand.

Getooid met ambtsketen en gezeten in een onduidelijk vertrek trachtten de voorzitters der vergadering structuur te geven aan een door velen met voorpret tegemoet geziene digitale raadsvergadering. Allereerst diende te worden vastgesteld wie zichtbaar en hoorbaar present waren en zo’n rondje vergt al gauw tien minuten. Daarna kon de agenda worden vastgesteld en doorgenomen.

Inkijkje
Daarbij kregen we inzicht in de door de deelnemers geschikt geachte ruimte waar ze hun gemeentelijke plicht vervulden. We keken naar mensen in hun natuurlijke habitat. In het gunstigste geval omringd door attributen als boeken en foto’s, maar ook fitnessapparatuur, verdwaalde kledingstukken en scheefhangende schilderijen kwamen in beeld. Onderuit gezeten in de huiskamer of bovenop het beeld in de slaapkamer, de studeerkamer, de zolderkamer of andere tijdelijke locaties om de raadsvergadering bij te kunnen wonen. De ene deelnemer iets dichter op het scherm dan de ander. Soms recht voor zich uitkijkend naar het eigen scherm, maar veelal ook naar boven. Bij een te grote nabijheid kon uitvoerig worden bekeken of het scheerapparaat ter hand was genomen, of de visagie naar behoren was uitgevoerd, of de neusgaten geen smetjes vertoonden, of het kapsel ondanks de koptelefoon nog in model was, of de tanden zodanig waren gepoetst dat zichtbare etensresten waren uitgesloten en of een bezoek aan een schoonheidsspecialist dringend gewenst was.

Hoge amusementswaarde
Het woord nemen vergde een zekere knoppenbeheersing, die niet iedereen onder de knie had. Met onhoorbare verbale oprispingen tot gevolg, die zichtbare irritaties veroorzaakten. Maar zodra de met koptelefoon getooide woordvoerder in beeld kwam kregen we tot veler genoegen ook weer een inkijkje in het interieur, zagen we binnenglippende huisgenoten, aanreikingen van snoepgoed en andere attributen, waardoor de nieuw vormgegeven raadsvergaderingen een zeer hoge amusementswaarde kenden. 
De deelnemers aan dit spektakel zullen op enig moment de uitzending wel hebben teruggekeken. We mogen er dan ook vanuit gaan dat bij een volgende gelegenheid veel verbeterpunten zijn doorgevoerd. De kleding, het uiterlijk, de zitlocatie en vooral de achtergrond zullen - vrij van politieke uitingen - kritisch onder de loep zijn genomen. De coronacrisis is een uitdaging voor velen.

Digitale raadsvergadering tekening Digitale raadsvergadering tekening