Hemelvaartsdag 2020

Column van Stuurman aan wal

We keken er weer naar uit. Alhoewel alles zoals gebruikelijk op maandag al was uitgelekt. Op dinsdag 19 mei om 19.00 uur hield onze premier Mark Rutte weer een historische toespraak voor de geschiedenisboeken. Hoewel hij naar eigen zeggen nog steeds geen tijd had gehad om naar de kapper te gaan zat zijn haar weer opvallend goed. De doventolk Irma Sluis stond er ook weer goed bij. Best een mooie vrouw om te zien en eigenlijk heb ik meer vertrouwen in haar dan in Mark Rutte. Misschien tijd voor een rolwisseling? Irma for president. Ik ben voor.

Maar ik dwaal af. Onze premier had een paar mooie woorden over voor onze jongeren in de puber leeftijd. De generatie Z: “Jullie ideeën en creativiteit zijn hard nodig over hoe het land er de komende tijd uit moet gaan zien.”

Donderdag 21 mei was het Hemelvaartsdag. Het KNMI voorspelde een mooie zomerse en warme dag. Dus dan gaat half randdebiel Nederland, ondanks een coronacrisis, in de auto in de file of in de trein lekker dicht op elkaar, op weg naar het strand of een vaag park in Amsterdam. Want na 9 weken zijn ze het wel zat. Bepalen ze zelf wat goed voor hen is.

Leg dat maar eens uit aan de inwoners van Idlib die al 8 jaar in een lockdown zitten. Nooit van Idlib gehoord? Ik snap het. Boer zoekt vrouw op tv en andere dingen aan je hoofd. Prioriteiten stellen.

Onze premier sprak weer vol overgave zijn rotsvaste vertrouwen in het verantwoordelijkheidsgevoel en gezond verstand van de gemiddelde Nederlander uit. Hoewel het getuigt van een tomeloos optimisme ben je als je dat zegt eigenlijk ontoerekeningsvatbaar. In ieder geval niet serieus te nemen.

Dus waren de stranden overvol. Zo ook in IJmuiden. Twee mannen van handhaving (zgn. Boa’s) hadden opdracht gekregen het strand gedeeltelijk te ontruimen. Een grote groep jongens en meisjes van de generatie Z hadden de woorden van onze premier goed ingeprent. Dus werd het idee geopperd die twee maar van het strand te slaan. 35 jongens van een jaar of 16 lieten hun creativiteit de vrije loop en sloegen er vrolijk op los. De meisjes met hun mobieltjes filmden de creatieve oprisping en giechelden, riepen en gilden van opwinding bij zo’n goed idee.

Net op dat moment kwam er een politieagent van 2 meter groot en 1,5 meter breed en een stierennek het strand op lopen. Hij pakte zijn wapenstok en gaf er een paar flinke klappen mee. De jongens schreeuwden verontwaardigd en de meisjes gilden over ongepast geweld. Gevoel voor humor kun je ze niet ontzeggen. Die grote agent hadden jullie trouwens ook nog wel kunnen hebben met zijn 35. Tenminste met een beetje creativiteit of een goed idee. Het hard wegrennen zag er niet zo stoer uit.

Een handhaver belandde in het ziekenhuis. Die had geen wapenstok en was ook niet zo groot. Deed gewoon zijn werk. Komt ’s avonds niet thuis. Paar nachtjes ziekenhuisbed. Op kosten van de staat. Altijd fijn.

Voor Mark Rutte. Een oproep aan een groep die hun schooldiploma krijgt zonder examen te hoeven doen of een vervolgopleiding mag doen zonder de benodigde cijfers hebben geen enkel idee, laat staan goede en het woord creativiteit kunnen ze niet eens schrijven en al helemaal niet uitvoeren. Spreek hun dus niet meer toe. En laat een dergelijk toespraak überhaupt maar zitten want de rest luistert ook niet.

Gisterenavond laat bleek mijn jongste zoon bij die 35 Z’jes in IJmuiden te hebben gehoord. Ik herkende hem op een filmpje die ik van een collega kreeg. Hij wist van niets zei hij. Vroeger was lang niet alles beter maar een aantal dingen zeker wel. Dus deed ik wat mijn vader gedaan zou hebben bij mij als ik zoiets stoers zou hebben gedaan. Ik heb hem 3 knallen voor zijn kop gegeven. Sorry school, hij is er even maandag niet. Zijn kaak zit nog wat scheef en hij kan wat moeilijk kauwen. Zal volgende week wel over zijn. Met wat creativiteit kan hij wat vloeibaar voedsel tot zich nemen. Zaterdag mag hij om 05.00 uur doen wat wij vroeger deden op Hemelvaartsdag. Dauwtrappen over het strand van Den Helder naar Hoek van Holland. Samen met mijn vrouw. Ik heb huisarrest.

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Handhaving Handhaving