Hoorn geeft 15 charterschepen jaar lang gratis ligplaats

23-05-2020

HOORNGIDS | Het college van B&W van Hoorn heeft op 19 mei besloten om 15 actieve charterschepen vrijstelling te geven van havengelden tot 1 mei 2021. Ook is er maximaal € 15.000 beschikbaar voor energieverbruik (tot € 1.000 per schip) wat wordt bekostigd uit de egalisatiereserve Stimuleringsfonds Coronacrisis. Tevens zal het team communicatie en Holland Boven Amsterdam participeren in een beperkte marketingcampagne met als doel het promoten van de bruine vloot.

Wijnand Baerken, gemeentelijk coördinator van de havens in Hoorn, riep begin van de maand andere gemeenten op om charterschepen een jaar lang geen havengeld te vragen. Dit omdat ze door de corona-crisis zwaar geraakt worden en voorlopig nog niet kunnen uitvaren met gasten.

Maritieme historie 
“Jarenlang hebben wij met heel veel plezier genoten, en gebruik gemaakt van deze maritieme historie en tomeloze inzet van de schippers”, zegt Baerken. “Wij vinden het nu tijd dat we iets terug gaan doen voor deze mannen en vrouwen.”
Dit besluit van de gemeente Hoorn is een geweldige opsteker voor de betreffende charterschepen. Het is ook een stimulans om andere gemeenten op te roepen om een vergelijkbare actie voor charterschepen te realiseren. Er zijn al enkele havens geïnteresseerd gebleken, maar ook schippers kunnen nu hun gemeentebestuur benaderen met dit voorbeeld-besluit uit Hoorn.

Bron: Zeepost.info

Afbeelding: in het drukke Hemelvaartweekend wordt de buitenhaven ook voor jachten ingezet

Haven Hoorn bruine vloot 2 Haven Hoorn bruine vloot 2