Westfries radiobereik via de ether wordt verbeterd.

ingevoerd op 2-3-2006

De Westfriese luisteraars van de publieke omroep mogen opgelucht adem halen. Het bereik van Radio 1 en 3FM wordt naar 100% gebracht. Radio 2 wordt weliswaar aanmerkelijk verbeterd, maar blijft nog iets achter. Er worden drie steunzenders met elk een krachtig vermogen van 500 Watt op de zendmast op het industrieterrein Hoorn80 geplaatst. Radio 2 wordt verbeterd met een fluisterzender van 10 Watt, wat voldoende kan zijn voor Hoorn, maar niet voor geheel Westfriesland. Toch is Hoorns PvdA-raadslid Ed Wagemaker enthousiast. ”Het is een moeizaam gevecht geweest, waarbij het er tijdenlang niet zo positief uitzag, maar stug doorknokken heeft tot dit resultaat geleid. We zijn nog niet helemaal klaar, maar met steun van de Publieke Omroep zal ook de ontvangst van Radio 2 optimaal worden”.

Begin maart kwam het verlossende bericht bij Ed Wagemaker binnen. Afzender: Ministerie van Economische Zaken. Er komen drie steunzenders in in Hoorn. Woordvoerder Hans Bakhuizen van de Publieke Omroep geeft aan dat luisterbereik van Radio 2 vooral in de regio nog iets zal achterblijven, maar voor Hoorn zal dat niet gelden. “De oplossing voor Radio 2 is nog niet OK. Dat is inmiddels aangekaart bij het ministerie. Frequentie-technisch kan het zendvermogen omhoog zonder storing op te leveren voor anderen, zo heeft de Nozema berekend.” Bakhuizen is hier laconiek bij: “Het zal dus wel –met wat trekken en sleuren- in orde komen. We nemen er absoluut geen geoegen mee!” Na het uitbrengen van offertes voor de werkzaamheden zullen de werkzaamheden starten. De schatting is dat nog voor de zomer de steunzenders zijn geplaatst.

Ruim een jaar geleden werd door een paar inwoners van Hoorn de hulp ingeroepen van PvdA-raadslid Ed Wagemaker om de beroerde ontvangst via de ether van Radio 1, 2 en 3 te helpen verbeteren. Na oproepen in krant- en weekbladen werd hij overstelpt door klachten van luisteraars uit geheel Westfriesland en zelfs daarbuiten. Ruim honderdvijftig reacties kwamen in eerste instantie binnen. Het bleek een wijd verbreid ongemak, wat al had geleid tot de aanschaf van nieuwe duurdere radio’s, zonder merkbaar beter resultaat. Ed Wagemaker bundelde de reacties en ging in overleg met het Tweede Kamerlid Martijn van Dam, PvdA-woordvoerder radio en televisie. Dit leidde tot kamervragen aan minister Brinkhorst van Economische Zaken. In eerste instantie werd de beantwoording afgedaan als een non-probleem, met als extra bewering dat dit soort problemen op andere plekken in Nederland eveneens spelen. Verbetering van de ontvangst in Westfriesland zou elders tot precedentwerking kunnen leiden. Dit zou tot grote financiële consequenties kunnen leiden. Ed Wagemaker liet zich niet uit het veld slaan. Hij formuleerde een motie waarin het Rijk opgeroepen werd zich aan haar verplichtingen te houden. Er wordt belastinggeld voor radio en televisie betaald, dan heb je ook recht op een goede ontvangst, was de stelling. De motie werd raadsbreed in de Hoornse gemeenteraad aangenomen en verstuurd naar minister Brinkhorst. Ondertussen had Wagemaker een bondgenootschap gesloten met vertegenwoordigers  van de Publieke Omroep en de Nozema. Zij onderschreven de wens tot verbetering van de radio-ontvangst. Gezamenlijk werd de druk op Economische Zaken verhoogd. Publicaties in de kranten over al deze activiteiten leidden tot een verdubbeling van het aantal bij Wagemaker binnenkomende ontvangstklachten. Ook die belandde op het bureau van minster Brinkhorst. Het resultaat liegt er uiteindelijk niet om. Nog voor de zomer zal het mogelijk zijn dat programma’s zoals ‘Met het Oog op Morgen’ probleemloos te beluisteren zijn, zo is de verwachting. Vier steunzenders in Westfriesland moeten dat bewerkstelligen.