Gemeente Hoorn doet te weinig lokale inkopen 

Fractie Tonnaer wil voorbeeldfunctie zien

HOORNGIDS | De gemeente Hoorn roept regelmatig op lokaal in te kopen maar voldoet daar volgens Fractie Tonnaer zelf nauwelijks aan. Veel inkopen en aanbestedingen van o.a. diensten, restauratie en nieuwbouw vinden buiten Westfriesland plaats. Fractie Tonnaer vraagt aan de gemeente Hoorn ook na coronatijd prioriteit te geven aan het lokaal inkopen en aanbesteden en zelf het goede voorbeeld te geven. De oproep om lokaal in te kopen mag geen lippendienst zijn. Hieronder de  brief.

Geacht College,
Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de gemeente diverse keren opgeroepen om vooral lokaal te kopen. Deze oproep steunen wij enthousiast. Echter, wie een oproep doet tot inkoop bij lokale ondernemers moet ook zelf aan de verwachtingen voldoen. In de praktijk blijkt helaas dat u als gemeente weinig lokaal inkoopt. Veel aanbestedingen van o.a. diensten, restauraties en nieuwbouw vinden buiten West-Friesland plaats, tot en met de inkoop van stadhuiskoffie. Het inkopen en aanbesteden bij Hoornse of West-Friese bedrijven heeft bij u blijkbaar weinig prioriteit, terwijl u anderen daar wel toe oproept. 

In West-Friesland zijn honderden innovatieve bedrijven gevestigd met veel kennis, kwaliteit en een lange ervaring. Deze bedrijven zijn actief op het gebied van onder meer woningbouw, waterwerken, detailhandel, import, transport, groen, zaadveredeling en in de toepassing van verduurzaming. Feitelijk is in de regio West-Friesland vrijwel alles te koop of aan te besteden.
Wij verwachten dan ook van de gemeente Hoorn dat zij meer en vaker gebruikt maakt van deze lokale producten, diensten en expertise.

1. Waarom geeft u alleen in de coronaperiode prioriteit aan het lokaal kopen en roept u de inwoners zelfs daartoe op ? 
2. Wilt u na de coronatijd prioriteit blijven geven aan lokaal kopen en niet alleen inwoners daarvoor enthousiast maken maar ook zelf het goede voorbeeld geven ? Moet het inkoop- en aanbestedingsbeleid van de gemeente daarvoor aangepast worden ?

Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer, Roger Tonnaer, raadslid

Veermanskade Veermanskade