Glasbak moet vlak

Gemeente Hoorn opteert voor sloop voormalige gevangenis

HOORNGIDS | Sinds de leegstand van de penitentiaire inrichting in Zwaag, beter bekend als de Glasbak, zijn er vele voorstellen geweest tot herbestemming van de voormalige gevangenis. Het college van B&W van Hoorn is echter vanaf het begin duidelijk geweest niet bereid te zijn een bestemmingsplanwijziging uit te voeren. De gemeente heeft aangegeven geen spooklocatie te willen, geen tijdelijke maar een duurzame oplossing en een bestemming en herontwikkeling te willen die past bij de opgave die de gemeente Hoorn heeft. 

Het college wilde afspraken maken over sloop en herbestemming met het Rijksvastgoedbedrijf, zodat er ruimte is om met de gemeenteraad, marktpartijen en het Rijksvastgoedbedrijf afspraken te kunnen maken over een nieuwe bestemming van de grond en de termijn waarop dat gewenst is. De grond heeft nu de bestemming penitentiaire inrichting. Daarom is er wat de gemeente Hoorn betreft slechts één oplossing: sloop van het gebouw voor rekening van het Rijksvastgoedbedrijf en wel zo spoedig mogelijk om vandalisme en verloedering te voorkomen. Inmiddels is er een overeenkomst.

Overeenkomst
Het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Hoorn zijn met elkaar in gesprek gegaan om tot een overeenkomst te komen en hebben daarin (onder andere) de volgende afspraken gemaakt:
- Het Rijksvastgoedbedrijf vraagt met voortvarendheid de vergunningen voor de sloop aan en zal met voortvarendheid overgaan tot sloop na verkrijging van de benodigde vergunningen. De onderzoeken hiertoe zullen voor uiterlijk 1 september 2020 worden opgestart.
- Uiterlijk medio 2022 gaat de gemeente Hoorn constructief en voortvarend in gesprek met het Rijksvastgoedbedrijf over mogelijke herbestemming van De Compagnie 1 te Zwaag.
- De gemeente Hoorn spant zich in dat geval in om de ruimtelijke mogelijkheden uit te breiden en te optimaliseren. Deze bestemmingswijziging dient voor beide partijen een ruimtelijk, financieel en politiek haalbaar plan te zijn.
- Overeengekomen wordt dat gezamenlijk en constructief wordt onderzocht welke tijdelijke invulling aan de locatie zal worden gegeven.
Als Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Hoorn verder in gesprek gaan over de mogelijke herbestemming zullen zij die afspraken in een vervolgovereenkomst zetten.

Glasbak Glasbak