Filmen over water en natuur in Hoorn

Bovenbouwleerlingen van de Grote Waal in Hoorn filmen over water en natuur

HOORNGIDS | Met hulp van de Alliantie Markermeerdijken en Erfgoed/gemeente Hoorn start vanaf 3 juni een onderwijsproject voor alle bovenbouwleerlingen van de Grote Waal over de dijkversterking aldaar. Het project duurt tot 25 juni en eindigt met een Facebook filmwedstrijd. Het project is geïnitieerd door Jetset voor filmonderwijs.

Het filmproject Wij & het Water is een erfgoed-, filmonderwijsproject dat gaat over het ons omringende water en de dijken. De rol die de dijken in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld komt aan bod. Het is namelijk 75 jaar geleden dat de dijken als wapen werden ingezet zowel door de Duitsers als door de geallieerden. De Duitsers vernietigden echter verreweg de meeste dijken, als verdedigingsmechanisme. 

Dijkversterking
Het filmproject ‘Wij en het water’ speelt in op de actuele relevantie van de dijkversterking in de Grote Waal door de Alliantie Markermeerdijken. Zij maakt de dijken weer veilig voor de komende 50 jaar. Voor de huidige Westerdijk brengt de Alliantie een oeverdijk aan en daarna legt de Gemeente Hoorn er een stadsstrand aan. Dit is de toekomst van de kinderen van Hoorn. Een prachtig vooruitzicht.

Filmlessen
In de filmlessen wordt uitgediept waarom de dijken in de oorlog een belangrijke rol hebben gespeeld in de vrijheid die we nu hebben. Waarom hebben we dijken nodig? Wat was de functie vroeger en wat is deze nu? Welke soorten dijken heb je allemaal en waaruit bestaat een dijk? En waarom hebben we sterke dijken nodig? Hoe bewust ben je van je veiligheid en vrijheid?
Leerlingen geven hier een filmische reactie op na de lesen van experts uit diverse disciplines. Zij geven hun eigen mening over vrijheid en veiligheid met betrekking tot de dijken in een waterjournaal. In de maand juni doen alle negen bovenbouwgroepen van de Grote Waal mee met het filmen op de Westerdijk. De negen filmpjes doen mee aan een Facebookwedstrijd. De Alliantie Markermeerdijken zorgt voor een prijs voor de beste film na de zomervakantie. Dit project is mogelijk gemaakt met de beleefbaarheidssubsidie van Erfgoed Hoorn.

Wij & het Water - Jetset filmonderwijsproject Grote Waal Wij & het Water - Jetset filmonderwijsproject Grote Waal