Ruimere opzet zaterdagmarkt Hoorn inclusief non-food

Non-food marktkooplieden keren terug

HOORNGIDS | De zaterdagmarkt in Hoorn krijgt komend weekend een ruimere indeling. De non-food marktkramen, zoals kleding en bloemen, keren daarnaast terug. Door de maatregelen tegen het coronavirus is een nog ruimere indeling van de markt nodig. Het marktterrein wordt daarom uitgebreid naar het parkeerterrein bij het Dal. Na het weekend evalueert de gemeente met marktkooplieden, winkeliers en horeca-ondernemers of de aangepaste opzet werkt, of dat er aanpassingen nodig zijn.

Eind maart besloot de gemeente Hoorn om non-food marktkramen tot nader order te weren van de zaterdagmarkt. Dit om te veel drukte in de binnenstad te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Burgemeester Jan Nieuwenburg: ”Nu de horeca op 1 juni weer deels open gaat, is het tijd om de non-food marktkooplieden terug te laten keren. We zijn blij de marktkooplieden weer te kunnen verwelkomen. We starten bewust deze zaterdag al met de nieuwe opzet. Zo kunnen we ervaring opdoen voordat het weer drukker op straat wordt.”

Maatregelen
De gemeente wil met een andere opzet van de markt op een verantwoorde manier de non-foodkramen laten terugkeren. Hiervoor zijn extra maatregelen genomen en gelden de basisregels vanuit de rijksoverheid. De Gedempte Turfhaven blijft tijdens de zaterdagmarkt eenrichtingsverkeer, zodat de marktkramen op de weg kunnen staan, op ruime afstand van de winkelgevels. Een deel van de markt komt op het Dal te staan. Dit zijn met name de drukbezochte kramen. Zo komt er bij de kruising Gouw/Gedempte Turfhaven meer ruimte voor bezoekers. Verkeersregelaars begeleiden het verkeer. Tussen de marktkramen komt vrije ruimte van minimaal anderhalve meter, zodat bezoekers voldoende ruimte krijgen om uit te wijken. Op de markt lopen gastheren en gastvrouwen om bezoekers welkom te heten en te wijzen op de huisregels: voorkom opstoppingen, houd 1,5 meter afstand en houd zoveel mogelijk rechts aan. Ook op de kramen zijn de basisregels duidelijk zichtbaar.

Veilig én gastvrij
Burgemeester Jan Nieuwenburg: ”Bij alles wat we doen staat de veiligheid, volksgezondheid maar ook gastvrijheid voorop. Een bezoek aan de binnenstad moet voor iedereen een prettig bezoek zijn met ruimte en aandacht voor elkaar. Het volgen van de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden, is daarbij belangrijk. We houden zaterdag en ook de komende weekenden nauwgezet in de gaten en evalueren uitgebreid met alle betrokkenen. Als het nodig is, grijpen we in of voeren we aanpassingen door.”

Zaterdag 28 maart markt op Gedempte Turfhaven Zaterdag 28 maart markt op Gedempte Turfhaven