DRP stelt vragen over noodzaak BOA’s

28-05-2020

HOORNGIDS | De Realistische Partij heeft ernstige twijfels over de noodzaak tot de inzet van BOA’s en ziet daar liever ’echte’ politie voor in de plaats. Temeer daar de kosten van een Buitengewoon Opsporingsambtenaar vrijwel gelijk liggen met die van een politieagent. Ook het idee om BOA’s mogelijk in de toekomst te bewapenen acht DRP verkeerd en buitenproportioneel. De partij heeft noodzaak gezien tot het stellen van de volgende vragen.

Geacht college,
In zijn algemeenheid heeft DRP zich er altijd op voorgestaan dat Bijzondere Opsporingsambtenaren (BOA’s) een onwenselijke ‘aanvulling’ zijn in de wereld van het handhaven van regels en wetten. Zij hebben slechts een zeer beperkt mandaat en hebben wanneer het lastig wordt vaak ondersteuning nodig van de echte politie. Daarbij komt dat de kosten van een BOA niet ver af liggen van die van een politieagent of dat zij zelfs hoger zijn.
Daarbij:
In de bizarre huidige tijd waarin wij verkeren door het Corona virus komen de BOA’s naar ons idee vaker in het nieuws op een wijze die niet wenselijk is. Zij lijken niet opgewassen tegen de taken die zij uit dienen te voeren, hetgeen leidt tot negatieve beeldvorming over de BOA’s en daarmee de mensen daarachter. In het licht van de taken waarmee BOA’s belast zijn, namelijk handhavend optreden bij lichte overtredingen, vinden wij het een totaal verkeerd en buitenproportioneel idee om BOA’s in de toekomst te bewapenen of om hiertoe überhaupt een verzoek te doen. Aan de andere kant ontstaat door het inzetten van BOA’s naar ons idee een verkeerd beeld ten aanzien van de kundigheid van de overheid om in deze tijden standvastig en vastberaden op te kunnen treden. Het vertrouwen van de burger in de overheid, juist in deze tijd zeer van belang, wordt door bovenstaande aangetast.
Daarom aan het college de volgende vragen:
- Vindt u dat de BOA’s nog wel van deze tijd zijn? Vindt u niet dat BOA’s teveel de straat op worden gestuurd als een leeuw zonder tanden en kunt u dat de mensen achter de BOA’s wel aandoen?
- Waarom wordt er gekozen voor BOA’s en niet voor echte politieagenten?
- Klopt het dat een BOA per jaar evenveel of zelfs meer kost dan een agent terwijl hij veel minder kan en mag? Graag een vergelijking van de totale kosten tussen een agent en een BOA, inclusief loonkosten.
- Kunt u aangeven hoeveel BOA’s in dienst zijn van-, en/of optreden namens de gemeente Hoorn, welke taken zij exact uitvoeren en wat de kosten hiervan totaal zijn?
- Onlangs is er een scanauto in gebruik genomen voor de parkeercontroles, zeer naar tevredenheid van DRP, om zo tenminste af te zijn van de schijn van willekeur van een BOA. Kunt u aangeven hoeveel er wordt bespaard door de ingebruikname van de scanauto(‘s) die de medewerkers van parkeerbeheer vervangt. Zijn deze budgetten geoormerkt?
- Belastinggeld moet wat DRP betreft op een verantwoordelijke manier worden besteed. Bent u het met DRP eens dat wanneer BOA’s nagenoeg even duur zijn of zelfs duurder dan politieagenten, het budget dat voor BOA’s is gereserveerd beter kan worden ingezet voor meer echte agenten op straat in plaats van aan wildgroei van handhavers met een beperkt mandaat? Zo neen, waarom niet?
- Is de stelling van DRP de juiste dat BOA’s mede in stand worden gehouden omdat zij vallen onder de gemeente, en dat de boetes die zij genereren als zodanig direct in de gemeentekas terecht komen? Graag reflectie.
- Erkent het college dat door gebruik te maken van BOA’s, de gemeente  invloed kan uitoefenen op de hoeveelheid boetes die worden uitgeschreven, mogelijkerwijs om tekorten aan te vullen, waar dit niet of in mindere mate mogelijk is wanneer er zich enkel en alleen politieagenten in dienst van het Rijk bezig houden met de orde, veiligheid en handhaving op straat?
- Is het in het licht van bovenstaande zaken niet verstandig om nu te beginnen met een geleidelijke sanering (natuurlijk afvloeiing) van deze beroepsgroep in de gemeente Hoorn en ons hard te maken voor meer echte agenten op straat?
- Is nu niet het moment, waar de overheid tijdens deze Coronacrisis stuurt op het omscholen van diverse beroepsgroepen teneinde te kunnen participeren na ontslag in het ‘nieuwe normaal’, om deze handelswijze ook op de beroepsgroep van de handhaving/BOA’s van toepassing te laten zijn?
Op alle bovenstaande vragen hebben wij graag een antwoord alsook een reflectie.
In afwachting van uw antwoord,
met vriendelijke groet,
Menno Jas

BOA BOA