Zuiderzeemuseum open vanaf 2 juni

Binnen- en buitenmuseum weer toegankelijk voor publiek

HOORNGIDS | Het Zuiderzeemuseum is blij zijn deuren weer te kunnen openen voor bezoekers op dinsdag 2 juni. Op 29 mei start de online ticketverkoop en is het mogelijk een datum en aankomsttijd te reserveren. Het museum volgt hierbij het protocol van de Museumvereniging voor veilige en verantwoorde heropening. 

Stephan Warnik, directeur Zuiderzeemuseum, kijkt vol enthousiasme uit naar de heropening: “Achter de schermen zijn we hard bezig om het museum gereed te maken voor heropening. Daarbij goed geholpen door de flexibele en solidaire houding van de ondernemers op het Enkhuizerzand en de gemeenteraad. Uiteraard hebben we het geluk dat we in ons buitenmuseum de ruimte hebben en zijn we ervan overtuigd de bezoeker een mooi en ontspannen dagje uit te kunnen bieden, samen of met het gezin.”

Veiligheid
Om de heropening mogelijk te maken én de veiligheid te waarborgen heeft het museum een aantal stappen ondernomen. De veiligheid en gezondheid van bezoekers, medewerkers en vrijwilligers staan hierbij voorop. Zo is het noodzakelijk om voorafgaand aan het museumbezoek een online ticket met starttijd te reserveren, is er een aparte in- en uitgang gecreëerd en zijn, waar nodig, looprichtingen aangepast om doorstroming te bevorderen. Daarnaast worden de noodzakelijke hygiënemaatregelen genomen en is het museum met meerdere personen te bezoeken, zolang mensen gezamenlijk een huishouden voeren of een sociale eenheid vormen, zoals een gezin, partners of huisgenoten. De richtlijnen van het RIVM vormen de basis van het protocol en worden strikt nageleefd.

Online tickets
Bezoekers dienen voorafgaand aan hun bezoek een online ticket aan te schaffen met persoonlijke starttijd. Reserveren van een online ticket kan via de website, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas. Vooraf reserveren verspreidt de bezoekersstroom en voorkomt dat het op enig moment te druk wordt. Om de bezoekersstroom te reguleren start elke bezoeker in het buitenmuseum. Na een wandeling door het buitenmuseum kun je vervolgens, tussen 11.30 en 17.00 uur, het binnenmuseum bezoeken. 

Programmering
Door de genomen maatregelen kun je bij een groot deel van de huisjes binnenkijken en staan de medewerkers, natuurlijk op gepaste afstand, klaar om te vertellen over het leven van vroeger en de ambachten. Ook het kopen van Oudhollands snoep en een lekker visje bij de ambachtelijke visrokerij is mogelijk. Nieuw dit jaar zijn de elf verhalen- en leugenbankjes verspreid over het museum die heel graag hun verhaal willen vertellen. Ga zitten en geniet van sterke zeemansverhalen tot bijzondere quotes uit het boek ‘Eens ging de zee hier tekeer’ van Eva Vriend. Kinderen vissen dit jaar letterlijk naar verhalen. Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt er een leuke beloning. Een aantal activiteiten en panden is, omwille van de veiligheid, helaas gesloten. Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten. 

Horecavoorzieningen
De horecagelegenheden in het museum zijn geopend en houden zich aan de daarvoor geldende regels in het protocol, waaronder 1,5 meter afstand en met pin of contactloos betalen. Heel handig en lekker: bij het vastleggen van datum en starttijd kun je gelijk online een lunchpakket reserveren. Haal het op in museumrestaurant het Amsterdamse Huis en nuttig deze op een van de vele bankjes en picknicktafels verspreid door het museum.

Vervoer en parkeren
Het Zuiderzeemuseum adviseert om zoveel mogelijk met eigen vervoer te komen en het openbaar vervoer te vermijden. De veerboten varen nog niet. Het toepassen van de anderhalve meter afstand is hier niet goed te waarborgen. De entree van het buitenmuseum is tijdelijk verplaatst naar de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen; de tijdelijke uitgang is de stadsingang aan de Wierdijk. Kijk voor actuele informatie over de route en parkeermogelijkheden op de website.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komen hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids ‘Best in travel 2020’.

Zuiderzeemuseum Zuiderzeemuseum
Zuiderzeemuseum  Foto Marijke de Gruyter Zuiderzeemuseum Foto Marijke de Gruyter
Zuiderzeemuseum Foto Madelon Dielen Zuiderzeemuseum Foto Madelon Dielen