Zeer geslaagde uitbreiding zaterdagmarkt Hoorn

30-05-2020

HOORNGIDS | Door de toegestane uitbreiding van het aantal marktkramen en de verbreding van de loopruimtes met daaraan gekoppeld het prachtige weer lag het in de lijn der verwachtingen dat de zaterdagmarkt drukker zou zijn dan de afgelopen maanden het geval is geweest. De drukte was er, maar gaf nergens problemen. Er waren alleen maar blije mensen te zien op de markt.

De kraamhouders met non-foodartikelen als kleding en bloemen waren zichtbaar verheugd om weer onderdeel te kunnen zijn van de altijd gezellige markt in de binnenstad van Hoorn. Dat geldt ook voor de andere kraamhouders die blij zijn weer een grotere groep mensen te kunnen bedienen. Om de ruimtes te vergroten staat de groente- en fruitkraam van Robin en Kees Ruijter niet langer op de hoek Gedempte Turfhaven / Gouw maar op het Dal tegenover Foto Coenstad. Ze hebben daar weliswaar meer ruimte, maar moeten nog wel wennen aan het feit dat ze na 60 jaar op een andere plek staan. 

Ruimere indeling
Door de coronamaatregelen is een nog ruimere indeling van de markt nodig. Het marktterrein is daarom uitgebreid naar het parkeerterrein bij het Dal. Na het weekend evalueert de gemeente Hoorn met marktkooplieden, winkeliers en horeca-ondernemers of de aangepaste opzet werkt, of dat er aanpassingen nodig zijn.

Ervaring opdoen
Burgemeester Jan Nieuwenburg: ”Nu de horeca op 1 juni weer deels open gaat, was het tijd om de non-food marktkooplieden terug te laten keren. We zijn blij de marktkooplieden weer te kunnen verwelkomen. We starten bewust deze zaterdag al met de nieuwe opzet. Zo kunnen we ervaring opdoen voordat het weer drukker op straat wordt.”

Maatregelen
De gemeente wilde met een andere opzet van de markt op een verantwoorde manier de non-foodkramen laten terugkeren. Hiervoor zijn extra maatregelen genomen en gelden de basisregels vanuit de rijksoverheid. De Gedempte Turfhaven blijft tijdens de zaterdagmarkt eenrichtingsverkeer, zodat de marktkramen op de weg kunnen staan, op ruime afstand van de winkelgevels. Een deel van de markt staat nu op het Dal. Dit zijn met name de drukbezochte kramen. Zo komt er bij de kruising Gouw/Gedempte Turfhaven meer ruimte voor bezoekers.

Verkeersregelaars
Verkeersregelaars begeleiden het verkeer. Tussen de marktkramen is een vrije ruimte van minimaal anderhalve meter, zodat bezoekers voldoende ruimte krijgen om uit te wijken. Op de markt lopen gastheren en gastvrouwen om bezoekers welkom te heten en te wijzen op de huisregels: voorkom opstoppingen, houd 1,5 meter afstand en houd zoveel mogelijk rechts aan. Ook op de kramen zijn de basisregels duidelijk zichtbaar. Volgens de verkeersregelaars viel er geen wanklant te horen, ook niet bij automobilisten die er inmiddels van op de hoogte zijn dat er op de Gedempte Turfhaven slechts eenrichtingsverkeer mogelijk is. 

Veilig en gastvrij
Burgemeester Jan Nieuwenburg: ”Bij alles wat we doen staat de veiligheid, volksgezondheid maar ook gastvrijheid voorop. Een bezoek aan de binnenstad moet voor iedereen een prettig bezoek zijn met ruimte en aandacht voor elkaar. Het volgen van de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden, is daarbij belangrijk. We houden zaterdag en ook de komende weekenden nauwgezet in de gaten en evalueren uitgebreid met alle betrokkenen. Als het nodig is, grijpen we in of voeren we aanpassingen door.” 

Afgaande op de opgedane ervaringen van vandaag lijkt het nu al een succesformule.  
 
 

Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 D Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 D
Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 E Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 E
Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 G Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 G
Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 H Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 H
Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 I Zaterdagmarkt Hoorn 30 mei 2020 I