Jeugd- en gezinswerkers niet welkom op de scholen

02-06-2020

HOORNGIDS | Het heeft de fracties van de PvdA Hoorn en Danny Verdonk in hoge mate verbaasd waarom jeugd- en gezinswerkers niet naar de scholen kunnen, ondanks de ernstige noodzaak daartoe en ondanks de door de scholen getroffen maatregelen om de lessen voor zowel het personeel als voor de leerlingen op een veilige manier te verzorgen.  Het besluit van de gemeente Hoorn roept bij de beide fracties dan ook de vragen op die hieronder te lezen zijn. 

Geacht college,
Afgelopen week bereikte ons het bericht vanuit 1.hoorn dat de gemeente Hoorn heeft besloten de jeugd- en gezinswerkers tot 1 september 2020 niet naar de werklocatie  (lees basisscholen en middelbare scholen) toe te laten gaan.  Zij worden geacht hun werk uit te voeren middels beeldbellen. 
Dit bericht heeft ons in hoge mate verbaasd. Niet alleen is het zo dat de jeugd- en gezinswerkers werken op scholen die alweer een tijdje open zijn of die vanaf 2 juni aanstaande  open gaan, ook werken zij in een één op één situatie met kwetsbare kinderen. Kwetsbare kinderen voor wie de scholen, ook toen de coronamaatregelen zeer scherp waren,  gewoon open moesten blijven, zodat zij hen konden opvangen. Bovendien werken de jeugd- en gezinswerkers met een doelgroep die niet tot de risicogroepen behoort. 
Nu zijn de maatregelen versoepeld en hebben alle scholen maatregelen getroffen om de lessen voor zowel het personeel als voor de leerlingen op een veilige manier te verzorgen.  Het besluit van de gemeente Hoorn roept bij ons dan ook de volgende vragen op:

1. Waarom heeft de gemeente Hoorn besloten de jeugd- en gezinswerkers tot 1 september 2020 niet naar de scholen te laten gaan?
2. Bent u het met ons eens dat de jeugd- en gezinswerkers van zeer groot belang zijn voor de kwetsbare kinderen  en dat zij door beeldbellen belangrijke signalen missen?
3. Bent u het met ons eens dat de scholen in Hoorn zeer goed in staat zijn de coronamaatregelen uit te voeren en zo een veilige werkomgeving te garanderen?
4. Bent u het met ons eens dat het voor kinderen met een moeilijke thuissituatie bijna onmogelijk is om via beeldbellen hulp te vragen?
5. Bent u bereid uw besluit om jeugd- en gezinswerkers tot 1 september 2020 niet naar scholen te laten gaan te herzien?

Met vriendelijke groet,
Arnold Wegner    PvdA Hoorn
Danny Verdonk    Fractie Danny Verdonk

Klaslokaal Klaslokaal