Burgemeester Jan Nieuwenburg blij met versoepeling

04-06-2020

HOORNGIDS | Burgemeester Jan Nieuwenburg brengt graag tot uiting dat hij net als de meeste inwoners van Hoorn verheugd is met de positieve ontwikkelingen die sinds de coronacrisis zichtbaar zijn geworden. Er is een duidelijke daling in het aantal getroffenen en zoals we gister bij monde van premier Mark Rutte hebben kunnen horen is er weer veel meer mogelijk, waaronder vakantie houden buiten de landsgrenzen. De burgemeester laat het volgende weten.
 
Lieve inwoners van Hoorn, Blokker en Zwaag,

Deze week hebben we gelukkig weer een stapje kunnen zetten met het versoepelen van de coronamaatregelen. Dat is in de eerste plaats goed nieuws omdat er minder mensen besmet raken, ziek worden of overlijden. Maar het is natuurlijk ook fijn dat we allemaal stapje voor stapje weer een beetje meer kunnen en dat ondernemers ook meer ruimte hebben om te ondernemen.

We hebben een prachtig Pinksterweekend achter de rug, met veel zon en gezelligheid. In de winkelstraten, de parken, op de markt én – voor het eerst sinds 2,5 maand – ook op de terrassen. Op maandag mocht de horeca weer voor het eerst open. Je merkt meteen wat de horeca voor onze stad betekent: gezelligheid en gastvrijheid. Gelukkig is dat allemaal op een goede en harmonieuze manier verlopen.

Naar mate de regels soepeler worden, wordt het drukker op straat. Dat betekent dat er een groter beroep wordt gedaan op de schaarse openbare ruimte. Als bestuurders van de stad staan we dan voor keuzes: waar geef je de ruimte en ten koste waarvan? Afgelopen week besloot het college van B en W om meer ruimte te maken voor de terrassen en de markt. Dit betekent dat er parkeerplaatsen gebruikt worden en dat de Roode Steen tot september na 11 uur ’s ochtends wordt afgesloten voor verkeer. Wij realiseren ons natuurlijk dat dit voor bewoners en andere ondernemers soms lastig kan zijn. Tegelijkertijd doen we ook een beroep op de solidariteit met onze horecaondernemers, die heel zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Solidariteit strekt uiteindelijk niet alleen maar tot het eigen belang. Het betekent soms ook dat je zelf een offer doet, in het belang van de ander of de stad. Overigens doen we ook wat we kunnen om deze ongemakken zoveel mogelijk te beperken.

Ik ben blij te zien dat mensen in Hoorn over het algemeen goed omgaan met de ruimte die we samen hebben verdiend. Afgezien van een enkeling houden we ons in Hoorn nog steeds massaal aan de regels. De regels die ervoor zorgen dat we door kunnen met deze positieve trend naar meer bewegingsruimte. Ik hoop van harte dat we dat met elkaar kunnen vasthouden. Dat is de snelste weg naar het oude normaal, waar we allemaal naar verlangen.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie bijdrage aan een fijne en veilige stad. Blijf verstandig en blijf gezond!

Jan Nieuwenburg

Hoornse haven 1 juni 2020 2e Pinksterdag middagdrukte Hoornse haven 1 juni 2020 2e Pinksterdag middagdrukte
Roode Steen Hoorn 1 juni 2020 2e Pinksterdag middagdrukte 1 Roode Steen Hoorn 1 juni 2020 2e Pinksterdag middagdrukte 1