Alle duiven op de Dam

Column van Stuurman aan wal

Voor weerkundigen begint de zomer op 1 juni. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus. De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt. Het lijkt het RIVM wel. Al die (des (on) kundigen die het niet met elkaar eens zijn. Ik kies nu even voor de weerkundigen. 1 juni. Nederland. Mooie zomerdag. Tweede pinksterdag ook.

Wat doet Nederland op een mooie vrije dag in coronatijd? Massaal naar het strand, in de trein, in de file op de weg, naar de bouwmarkt of op een kluitje in een park. Om 12.00 uur mocht de horeca onder  voorwaarden open. Er werd niet gecontroleerd. Onze premier had weer alle vertrouwen in het verantwoordelijkheidsgevoel van de ondernemers en de bezoekers. Er waren redelijk wat hersenlozen die om 08.00 uur achter een draadje stonden om een plein te mogen bestormen voor een biertje. Dan heeft alcohol al heel wat hersencellen aangetast lijkt mij. Verder blijkt 80% van Nederland niet te weten hoeveel 1,5 meter is.

Uiteraard was het Vondelpark ook weer (on) gezellig druk. Maar in Amsterdam was meer te doen. Een demonstratie. Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children luiden de noodklok: er moet per direct een oplossing komen voor kinderen die zonder ouders op de vlucht zijn. Zij zijn het meest kwetsbaar in de Griekse vluchtelingenkampen. Zij hebben snel een veilige opvangplek nodig.

Griekenland heeft de andere EU-lidstaten gevraagd 2.500 alleenstaande kinderen over te nemen. Duitsland is bereid haar deel te doen, net als Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië en Luxemburg. Maar het Nederlandse kabinet geeft niet thuis. Geen prioriteit. Dus demonstreren, in Amsterdam, op de Dam. Het stond er zwart van de mensen. Met een mondkapje. Ik had niet de indruk dat Nederlanders zich de laatste jaren erg druk maakten om de vluchtelingen in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, waar plek is voor 3000 mensen maar er inmiddels 17.000 zitten. 1 wc en een teiltje water. Dan houdt het wel op. Ik was dan ook onder de indruk van de opkomst in Amsterdam.

Burgemeester Femke H. stond ook op het plein en lachte de demonstranten vriendelijk toe. Het was wat druk maar ach hoe gezellig. En nog voor een goed doel ook. Dan laat je die demonstratie doorgaan. Buiten is er toch geen kans op besmetting en dat griepje is nu wel weg. Pardon? Wat zeg je nu? Dat voor die kinderen uit Griekenland was in Den Haag? 75 mensen? Amsterdam ging los tegen discriminatie, slavernijverleden, zwarte piet, negerzoenen en moorkoppen? Die walgelijke dood in Amerika was daar al dagen in het nieuws dus daar hoef je in Nederland de straat niet voor op. Laat ik verder maar zwijgen. Iets anders trok mijn aandacht.

Op 13 april 1970 sprak commandant Jim Lovell van de Apollo 13 beheerst de historische woorden: ”Okay Houston, I believe we’ve had a problem”.  De 3 bemanningsleden van de Apollo 13 bleven opmerkelijk rustig. De situatie was serieus ernstig. Die woorden werden geschiedenis.

Ik weet niet hoe oud Femke Halsema toen was. Maar toen ze in de gaten kreeg dat wat agenten de hele dag al gemeld hadden, namelijk dat het wel eens een zooitje kon worden in Amsterdam was ze wat minder rustig dan de mannen van de Apollo 13. Ferd. Ik heb een probleem. Ik heb  iets doms gedaan. Help me uit de brand. Grapperhaus had een vrije dag aan het water en zat te vissen. Had geen zin in geleuter. Jij bent de burgemeester. Het is jouw probleem. En een probleem werd het. Het ergste is dat bij Ferd de vissen ook al niet wilde bijten, de horeca overvol zat, Silvana Simons over zwarte piet begon en Jort Kelder ’s avonds weer eens in een talkshow zat.

Potjandorie kunnen die 500 kinderen uit Griekenland nu eens naar Nederland komen?! Wij lossen de problemen in Amerika echt niet op. Child lives matter! Dat kunnen we hier oplossen. Met een beetje goede wil heel snel zelfs. Dus mond dicht over zwarte piet. Daar mogen jullie vanaf september in de talkshows op tv weer ruzie over maken. Met Jort Kelder en Gerard Joling en Silvana en Abbot en Costello en al die anderen die daar het hele jaar naar uitkijken. Voor Femke; het was kort maar niet echt krachtig. Bij vluchtelingenwerk kunnen ze nog iemand gebruiken. En haal nu die kinderen hierheen. Mafkezen!

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Duiven op de Dam Duiven op de Dam