Fractie Tonnaer wil geen nieuwe horecapanden

08-06-2020

HOORNGIDS | De Fractie Tonnaer maakt zich zorgen over het aantal transformaties van winkelpand naar horecapand in vooral de binnenstad van Hoorn. De toename van het aantal horecapanden is in de ogen van de plaatselijk politieke partij een ongewenste ontwikkeling: de leegstand wordt vergroot en de bestaande horecaondernemers komen in een steeds nadeliger positie te verkeren. 

Omzetverlies
Door de coronacrisis verliest de horeca volgens Fractie Tonnaer 41,5 % aan omzet waardoor de leegstand van horecapanden op korte termijn extra zal toenemen. Gemeenteraadslid Roger Tonnaer vraagt het Hoornse college van B&W deze ontwikkelingen te bespreken met Koninklijke Horeca afd. Hoorn. Hieronder is het schrijven te lezen.

Geacht College,
Regelmatig wordt u benaderd met het verzoek om een winkelpand in de binnenstad te transformeren tot horecabedrijf. Veel van deze aanvragen worden gehonoreerd, terwijl daartoe geen noodzaak is. 
In de binnenstad van Hoorn staan veel panden leeg en te koop of te huur. Door telkens in te stemmen met het transformeren van winkelpanden tot horecabedrijven neemt het aanbod van horecapanden verder toe. Dat vinden wij een ongewenste ontwikkeling: de leegstand in de binnenstad wordt vergroot en de bestaande horecaondernemers komen in een steeds nadeliger positie te verkeren. Eigenaren van horecabedrijven en horecapanden kunnen door het gemakkelijk transformeren van winkels tot horecapanden nauwelijks hun horecapand of -bedrijf overdragen of verhuren aan bijvoorbeeld een startende horecaondernemer. 

Om te voorkomen dat er te veel horecabedrijven en -panden komen en om de huidige horecaondernemers nog een redelijke kans tot verkoop van hun bedrijf of pand te geven, willen wij u vragen om te stoppen met het onnodig transformeren van winkels tot horecapanden. Het huidige aanbod aan horecabedrijven en -panden is in de Hoornse binnenstad en daarbuiten groot genoeg. Er dreigt zelfs een overschot te ontstaan. 

Door de coronacrisis verliest de horeca 41,5% aan omzet waardoor de leegstand van horecapanden op korte termijn extra zal toenemen.
Wij willen u verzoeken in overleg te treden met de Koninklijke Horeca afd. Hoorn over het teveel aan horecabedrijven en over de overbodige transformatie van winkelpanden tot horecapanden, zodat de positie van de horecaondernemers verbetert en de leegstand van horecapanden wordt verkleind.
Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid

Kaasmarkt Roode Steen zicht op de Waag Kaasmarkt Roode Steen zicht op de Waag