Hygiëne-pitstop voor extra schone bussen tijdens coronatijd

09-06-2020

HOORNGIDS | De bussen van vervoerders Connexxion en EBS worden voortaan gedurende de dag op diverse busstations en eindhaltes extra schoongemaakt. In de huidige tijd is het vanwege corona nog belangrijker dat reizigers en chauffeurs het idee hebben dat ze in een schone bus zitten. De desinfectieschoonmaak wordt opgepakt door HSU Facility.

Deze korte ‘pitstops’ gebeuren op verschillende locaties in onder andere Hoorn en Purmerend. “Deze vervoerders geven zo gehoor aan wat de regering al aangaf, namelijk dat schoonmaak steeds belangrijker wordt”, licht directeur Sertan Urganci van HSU toe.

Desinfectie
Tussen het in- en uitstappen van reizigers door nemen medewerkers van het schoonmaakbedrijf de stangen, de chauffeurscabines, de OV-chippanelen en de handvatten af. Alle plekken die gedurende een busrit door mensen aangeraakt of vastgepakt kunnen worden, worden op deze manier tijdens de roulatie van de bussen extra gedesinfecteerd. Dit wordt de hele dag door meerdere keren gedaan.
Er is voor gekozen om de bussen overdag te desinfecteren, zodat de werkzaamheden zo veel mogelijk zichtbaar zijn voor reizigers en chauffeurs en zij dus met eigen ogen zien dat het voertuig waarin ze plaatsnemen hygiënisch is. Dit heeft al tot veel leuke reacties geleid, vertelt Urganci. “We kregen de afgelopen dagen al hele positieve reacties, zoals ‘jullie maken het verschil’ en ‘heel goed dat dit gebeurt’.”

Veiligheid
De twee vervoerders hebben zelf het initiatief genomen voor deze tussentijdse desinfectieschoonmaak. Dit vereiste van HSU Facility dat het deze werkzaamheden in drie dagen moest voorbereiden en opstarten. Maar het bedrijf, dat in deze concessies ook het rijklaar maken van de bussen op de remise op zich neemt, verwelkomde deze opdracht. “Dit geeft reizigers echt een gevoel van veiligheid – schoonmaak is steeds belangrijker. Hier is dus goed op ingespeeld door deze twee vervoerders.”

De extra schoonmaakwerkzaamheden zijn vorige week gestart. Er waren bij de start op de verschillende stations rayonmanagers aanwezig om de medewerkers te begeleiden en te instrueren. Volgens Urganci stelt het personeel van de vervoerders zich ook steeds zeer vriendelijk en behulpzaam op. Het blijft de bedoeling dat de bussen van EBS en Connexxion voorlopig tussendoor worden gedesinfecteerd. Ook de volledige schoonmaak ’s avonds op de remise gaat natuurlijk gewoon door.

Hygiëne-pitstop voor extra schone bussen 1 Hygiëne-pitstop voor extra schone bussen 1
Hygiëne-pitstop voor extra schone bussen 2 Hygiëne-pitstop voor extra schone bussen 2