Collegevoorstel: bouwhoogtes Zevenhuis onder duidelijke voorwaarden

Commissievergadering 9 juni

HOORNGIDS | De bouwhoogte op het bedrijventerrein ’t Zevenhuis is onderwerp van argwaan voor de gemeente Medemblik en de bewoners van Zwaagdijk-West. Afgesproken bouwhoogten leken door het Hoornse stadsbestuur losgelaten te zijn. Vooral de maximale bouwhoogte van 15 meter in het midden van het terrein viel buiten het bestemmingsplan. Niet alleen protestgeluiden vanuit het gemeentebestuur van Medemblik en omwonenden, maar ook van een aantal Hoornse raadsleden, hebben het college doen besluiten de koerswijziging over het bestemmingsplan nog eens duidelijk vast te leggen.

Het voorstel behelst een bouwhoogte van 8 meter langs de Zwaagdijk. Aan die maximale hoogte wordt niet getornd. Voor het middengebied geldt een maximale bouwhoogte van 10 meter, maar er is een speelruimte van 10 %, zodat een gebouw daar nog net 11 meter hoog mag worden. De zone langs de Westfrisiaweg staat een bouwhoogte van 15 meter toe en met de 10 % speling kan dat nog 16 ½ meter worden. Maar wanneer er in die zone geen kavel meer beschikbaar is voor een gebouw van 15 meter hoog, dan wordt overlegd of dat alsnog in het middengebied wordt toegestaan. Het overleg zal dan plaatsvinden met de raad of het Presidium en de wethouders Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken van Medemblik.

Het moet dan wel een bedrijf betreffen dat binnen Westfriesland meer werkgelegenheid oplevert en waarvoor nergens anders in de regio een geschikte plek te vinden is. Wanneer het bedrijf bovendien een nieuw type bedrijvigheid met groeipotentie meebrengt en als uniek en krachtig merk Westfriesland beter op de kaart zet, dan kan dat een besluit bevorderen alsnog een bouwhoogte van 15 meter toe te staan. Na het ontvangen van de reacties zal het college tot besluit over gaan. Het Hoornse college wijst wel op de snel veranderende economie, waarvan we nu nog niet kunnen overzien of dat moet leiden tot heroverweging van deze nieuwe afspraken. Ook voor bedrijven die langs de Westfrisiaweg een bouwhoogte nodig hebben van meer dan 16 ½ meter wil het college de mogelijkheid open houden daarover andere afspraken te maken, na het raadplegen van de Hoornse raad en het college van Medemblik.

De gezamenlijke fracties van Medemblik hebben in een recent schrijven hun bezorgdheid uitgesproken over de mogelijkheid die Hoorn wil open houden om ook in het middengedeelte tot 15 meter te gaan. Mw. De Lange sprak namens de omwonenden en drukte de raad op het hart hier zorgvuldig over na te denken. Een aantal Hoornse fracties stelt het op prijs dat er voor de toekomst eerst goed overleg zal zijn over afwijkingen. Chris de Meij (VVD) waardeert zeer hoog het overleg met omwonenden en Medemblik. ‘Een goede buur is beter dan een verre vriend.’ Cees Maas (ChristenUnie) hoopt met de nieuwe afspraken het geschonden vertrouwen kunnen herstellen.

Wethouder Arthur Helling geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat er afspraken zijn opgenomen over het overleg met alle partijen. Hij legt ook uit dat in de wet vastgelegd is welke beslissingsruimte het college heeft. Desondanks hecht hij waarde aan het inwinnen van advies. Het collegevoorstel wordt met een positief advies meegenomen naar de eerstvolgende raadsvergadering.

Raadscommissievergadering wethouder Helling dinsdag 9 juni 2020 Raadscommissievergadering wethouder Helling dinsdag 9 juni 2020