Woonvisie Hoorn 2020-2025

Raadscommissie 9 juni

HOORNGIDS | Het Hoornse college stelt voor de Woonvisie 2020-2025 vast te stellen, waarbij ze uitgaan van een aantal kernpunten, zoals het inzetten op de groei van de stad, een gemengde bevolking naar leeftijd en sociaal-economische status, duurzame woningen, meer sociale huurwoningen en een betere doorstroming.

De woonvisie is tot stand gekomen door input van de raad, corporaties, huurders- en bewonersvertegenwoordigingen, zorginstellingen, ontwikkelende partijen en inwoners. In de woonvisie spreekt het college de ambitie uit om meer stad te worden, waar vergrijzing en ontgroenen wordt tegengegaan en de leefbaarheid en vitaliteit van de stad te vergroten. Een divers aanbod van woningen, werkgelegenheid, zorg-, onderwijs- en recreatievoorzieningen is van groot belang voor een dynamische stad. Daarnaast zet de gemeente in op een samenleving waarin iedereen meedoet, met duurzame, toekomstbestendige en betaalbare woningen.

Niek Heijne (D66) constateert dat in de woonvisie slechts éénmaal terloops hoogbouw wordt genoemd, ondanks een aangehouden motie uit een eerdere vergadering. Thomas de Groot (PvdA) wil graag dat genoemd wordt dat er meer woonruimte voor jongeren dient te komen. Hij wijst op de mogelijkheden van hoogbouw. Ook deze fractie zal eerder genoemde motie weer indienen. Karin Hakhoff (VOCHoorn) wil wat betreft de sociale woningbouw meer daden dan ambities. Menno Jas (DRP) vreest dat de rekening van het verduurzamen alleen bij de bewoners terecht komt. Ook Rob Droste (VVD) vraagt hoe dit gaat uitpakken. Robert Vinkenborg (HOP) wil van de wethouder nu de cijfers hebben over het aantal arbeidsmigranten en hoe ze worden gehuisvest. Cees Maas (CU) is benieuwd naar de huisvestingsmogelijkheden voor mensen die uit de maatschappelijke opvang uitstromen. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vraagt weer aandacht voor het feit dat sociale huurwoningen worden verkocht. Dat moet naar zijn mening stoppen.

Wethouder Marjon van der Ven geeft aan op welke manier de opmerkingen en vragen in de woonvisie staan. De bouwagenda zal regelmatig terugkomen in de raadsvergaderingen. Bij de behandeling van dit agendapunt in de raadsvergadering zijn moties te verwachten.

Raadscommissievergadering wethouder Marjon van der Ven aan het woord 9 juni 2020 Raadscommissievergadering wethouder Marjon van der Ven aan het woord 9 juni 2020