Herziening nodig van huisvesting onderwijs

Commissievergadering 9 juni

HOORNGIDS | In het in 2016 vastgestelde Uitvoeringsplan Onderwijshuisvesting Hoorn Primair Onderwijs & (Voorgezet) Speciaal Onderwijs zitten wat onvolkomenheden. Nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs maken herziening nodig. Duurzaamheid, bewegingsonderwijs en marktontwikkelingen in de bouw zijn anders dan men toen zicht op had.

Het energieneutraal maken van de schoolgebouwen zal een aanzienlijk budget verlangen. Het niveau van bijna energieneutraal zou haalbaar kunnen zijn. Het Integraal Kindcentrum vergt ook het een en ander en niet alleen de gemeente moet daaraan betalen.

Doordat het leerlingenaantal terugloopt zullen scholen in een te ruime jas komen te zitten. Niet alle vrijgekomen ruimte zal voor andere zaken als kinderopvang kunnen worden gebruikt. Herschikking over minder gebouwen zou een oplossing kunnen bieden. Er moet dan worden beslist over een andere opheffingsnorm.

Wethouder Samir Bashara gaat in op vragen over de financiering zonder in details te treden. Ook andere financiële bronnen en besparingen kunnen een en ander betaalbaar houden. Het stuk moet worden gezien als een herijking, niet als een geheel nieuw beleid. In de toekomst kunnen ontwikkelingen plaatsvinden die meer van het budget gaan vragen. De bedoeling is ook om hier rekening mee te houden door ook te reserveren voor die ontwikkelingen.

Het onderwerp komt op de agenda van de raad.

Raadscommissievergadering wethouder Samir Bashara aan het woord 9 juni 2020 Raadscommissievergadering wethouder Samir Bashara aan het woord 9 juni 2020