Hoornse bezorgdheid over resultaten van WerkSaam

Commissievergadering 11 juni

HOORNGIDS | De gevolgen van de coronacrisis zijn ook te zien bij de activiteiten van WerkSaam en worden aan de Westfriese gemeenten voorgelegd in hun jaarstukken. Een hogere instroom van cliënten en een lagere uitstroom naast dalende bijdragen van het Rijk zorgen voor een kostenstijging. Hoe dat precies zal uitpakken is nog onvoldoende duidelijk. Het Hoornse college vraagt desondanks aan de raad om een positieve zienswijze over de jaarrekening 2019 en de begroting 2021. De raad kan kennis nemen van het sociaal jaarverslag 2019 en de voorjaarsnota 2020. Duidelijk is wel dat de gemeenten een taakstelling hebben gekregen om beschut werk te realiseren. Dat komt in de plaats van de regeling Wsw (Wet sociale werkvoorziening) en was in 2019 per cliënt driemaal zo duur.

Elsbeth Broerse (D66) heeft vragen gesteld over het niet behalen van doelen door WerkSaam. Westfriesland scoort wat uitstroom betreft uit een uitkeringssituatie slechter dan het landelijke gemiddelde. In de beantwoording wordt gezegd dat er niet op een juiste manier is gemeten. Ook Karin Hakhoff (VOCHoorn) maakt zich zorgen over de resultaten en de kosten. De lat was te hoog gelegd. Arnica Gortzak (PvdA) vraagt zich af in hoeverre de problemen door de coronacrisis kunnen worden opgevangen. De VVD en DRP noemen ook de fraudegevallen die zijn geconstateerd.

Wethouder Kholoud Al Mobayed herkent de vrees achter de vragen. Ze hoopt dat dit jaar een extra bijdrage komt, ook vanuit Europa. Voor volgend jaar moet worden bekeken hoe het financiële verhaal moet worden opgelost. De uitstroom is nu afhankelijk van de persoonlijke coaching die WerkSaam hanteert. De uitleg van de wethouder stelt niet ieder tevreden. De vraag blijft waarom doelstellingen niet gehaald zijn. Koggenland heeft extra betaald en voor die gemeente zijn de resultaten beter. Daar is gebleken dat een andere aanpak meer succes heeft. Die aanpak gaat uitgerold worden voor de hele regio. Meerdere fracties blijven ontevreden over het feit dat WerkSaam niet in staat is gebleken voor de Hoornse cliënten binnen het afgesproken budget een goede uitstroom te realiseren.

Het verhoogde ziekteverzuim bij WerkSaam heeft te maken met een groep mensen die langdurig ziek is. De fraudeaanpak wordt als belangrijk gezien. Er komt nog een overleg over de aanpak daarvan door WerkSaam.

Wethouder Kholoud Al Mobayed over WerkSaam Wethouder Kholoud Al Mobayed over WerkSaam