Complimenten voor resultaten GGD Hollands Noorden en realisatie corona teststraat

Commissievergadering 11 juni

HOORNGIDS |  Voordat de GGD Hollands Noorden haar jaarstukken aan de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland kan aanbieden zullen eerst alle deelnemende gemeenten hun zienswijze daarop mogen geven. Het Hoornse college van B&W stelt voor een positieve zienswijze af te geven.

Er is in 2019 een positief resultaat geboekt en het Dagelijks Bestuur van de GGD stelt voor dit geld voor een groot deel te reserveren en daarnaast te bestemmen voor het Rijksvaccinatieprogramma en de bestemmingsreserve Corona. Een toevoeging van € 180.000,- aan de algemene reserve wordt als niet nodig beschouwd en ziet men graag in mindering komen van de bijdragen van de gemeenten.

Elsbeth Broerse (D66) vraagt zich af hoe het komt dat de bijdrage per inwoner  voor Veilig Thuis in Hoorn 3 euro meer is van voor een Medemblikker. Er zijn complimenten voor de GGD voor het werk van de afgelopen maanden en het realiseren van een teststraat. Over het op orde brengen van de financiën wordt ook tevredenheid uitgesproken. Het hoge verzuim bij de GGD baart een aantal fracties nog wel zorgen. Over het terugbetalen van het eerder genoemde bedrag bestaat wat onzekerheid bij de fracties, want wat gaat er de komende tijd nog gebeuren?

Wethouder Marjon van der Ven zal de complimenten graag doorgeven. Het ziekteverzuim is wel een punt van zorg, maar het is veel hoger geweest (13%). Het is moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden. Er wordt veel op ingezet om de mensen aan de organisatie te binden. De arbeidsethos is hoog en dat bleek tijdens de corona-aanpak. Het terugbrengen van de werkdruk is een punt van aandacht.

Dat Hoorn meer betaalt aan Veilig Thuis dan Medemblik ligt aan de inspanningsafspraken die gemaakt zijn. Het is inderdaad nog wat koffiedik kijken wat betreft de kosten die volgen uit de coronaperikelen en dan is het moeilijk in te schatten of een overschot nu terugbetaald moet worden.

Corona opstelling van de zetels in de Hoornse Raadszaal Corona opstelling van de zetels in de Hoornse Raadszaal