Demonstraties rond standbeeld JP Coen op 19 juni

15-06-2020

HOORNGIDS | Terwijl de terrassen recent alle ruimte hebben gekregen op de Roode Steen gaat het daar komende vrijdag nog eens extra druk worden omdat Hoorns centrale plein de locatie zal zijn waar voor- en tegenstanders van het standbeeld van JP Coen hun statement willen maken. 

Het zal niemand ontgaan zijn dat er veel te doen is omtrent standbeelden en meer specifiek het negentiende-eeuwse bronzen standbeeld van JP Coen, dat sinds 1893 op de Roode Steen prominent te zien is. Op het beeld prijkt diens lijfspreuk ’Dispereert niet, ontziet uw vijanden niet, want God is met ons’. 

Voor- en tegenstanders
Tegenstanders vinden dat het beeld daar niet hoort vanwege het feit dat Jan Pieterszoon Coen bloed aan zijn handen heeft. Bij het beeld is jaren geleden een verklarende tekst geplaatst over diens verleden. Voorstanders zijn van mening dat het beeld daar hoort te staan om te gedenken dat JP Coen veel heeft betekend voor de stad Hoorn. 

Genocide 
Met de kop ’Stop de genocide verheerlijking’ willen organisatoren We Promise, Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië en Building the Baileo een statement maken op de Roode Steen in Hoorn. Zij zijn van mening dat ‘de slachter van Banda’ ten onrechte wordt vereerd als held en zien het beeld als een verheerlijking van kolonialisme en genocide. Zij willen dat het beeld wordt geplaatst in een museum. 

Laat Coen niet vallen
Dan is er ook de beweging ’Laat Coen niet vallen. Coen is ok’. De initiatiefnemers hiervan zeggen in deze tijd op te willen komen voor onze cultuur, tradities en ons erfgoed en organiseren komende vrijdag eveneens een demonstratie. Op de facebookpagina is te lezen: ”Het standbeeld van J.P. Coen in Hoorn staat er ter discussie en de welbekende stampvoetende minderheid (ANTIFA!) wil daar diezelfde dag om 18.30 uur haar geluid laten horen om dit cultuurhistorische Rijksmonument te doen verdwijnen. Wij willen er een uur eerder zijn om een cordon rondom Coen te vormen.”

In beide kampen is aangegeven dat er tientallen mensen daadwerkelijk deel zullen nemen aan de demonstraties.

Update 17.45 uur
Het is vrijwel uitgesloten dat de locatie Roode Steen kan worden gebruikt om te demonstreren. De gemeente Hoorn laat weten dat demonstreren op de Roode Steen momenteel niet gaat daar het plein in gebruik is voor terrassen en dat laat zich niet combineren met een demonstratie. Over een mogelijke alternatieve locatie wordt later gecommuniceerd. 

JP Coen van zijn sokkel JP Coen van zijn sokkel

Reacties
Reactie: (c.m.j. oostland)
16-6-2020, 22:20
Ik denk dat we gewoon een referendum moeten houden onder de Horinezen. En de uitslag dan als bindend moeten beschouwen.

Reactie: (Koos Rijkhoff)
16-6-2020, 14:33
Ik heb de vaak verhitte reacties gelezen over het al dan handhaven van het beeld van J.P.Coen, echter vanmorgen sprak ik een man in onze wijk hier in Hoorn wiens vrouw vorig jaar behandeld is geweest voor lymfeklierkanker. In januari is zij schoon verklaard, maar voor Pinksteren was de kanker terug en gaat zij opnieuw de medische molen door met beperkte levensverwachting; zij is 56 jaar en houdt zich niet bezig met deze discussie. Probeer alles in perspectief te zien .......

Reactie: (ML Stegmann)
15-6-2020, 16:34
Het standbeeld van JP. Coen hoort in een museum. Ja. Op de slavernij, uitbuiting en andere wandaden van de VOC en J.p Coen, zijn geniale boekhouder en gewetenloze massamoordenaar aan de top, baseerd de enorme rijkdom van Noordholland en de hele Nederlanden. Laat ons dan voor A. Hitler en zijn boekhouder A. Eichmann ook maar een standbeeld neerzetten in Duitsland of en Oostenrijk. Tenslotte heeft hij al die autobanen laten bouwen en iedereen had plotseling weer werk in Duitsland. Hopenlijk snapt u dat ik dit cynisch en sarkastisch bedoel?!!!Nee jongens. Die Coen op die plek is een anachronisme. Hij mag of in een museum of ingesmolten worden. Van dat brons materiaal kunnen we een standbeeld maken voor onze Helden in de Zorg. Met vriendelijke Groet, Marie-Luise Stegmann