Welke variant voor het Hoornse strand?

Commissievergadering 16 juni

HOORNGIDS | De Hoornse raadscommissie heeft zich gebogen over drie mogelijke varianten voor het Hoornse stadsstrand. De samen met ‘buro Sant en Co’, de Alliantie Markermeerdijken en de provincie Noord-Holland ontworpen varianten sluiten aan bij de inbreng van burgers en belanghebbenden.

Het Hoornse college heeft een voorkeur voor variant twee, waarin aandacht is voor het landschap, vegetatie die aansluit bij de omgeving en een glooiing waardoor de geparkeerde auto’s niet meer te zien zijn. Het benodigde krediet wordt in het laatste kwartaal voorgelegd aan de raad.

Een meerderheid van de fracties spreekt zich uit voor variant twee. Aart Ruppert (VOCHoorn) heeft in gedachten zijn handdoek al op het strand gelegd. Het parkeerterrein graag wel met toezicht (Fractie Tonnaer) en Alex van der Kleij (CDA) waarschuwt voor de verkeersveiligheid daar, omdat er geen sprake is van éénrichtingsverkeer en snelheid belemmerende maatregelen. De fracties zijn enthousiast en hopen op voortvarendheid. Toch worden enkele details ter aanvulling voorgesteld om de veiligheid van bijvoorbeeld voetgangers en fietsers zekerder te stellen. Kan er horeca gerealiseerd worden? (Mitchel Sluis - VVD).

Wethouder Arthur Helling is blij met de unanieme instemming voor de keuze van variant twee. Het voorstel van Jan Kollen (PvdA) om een en ander goedkoper te doen kan niet direct beantwoord worden. Wel wordt gedurende het proces gekeken naar wat wel en niet voor een redelijke prijs gerealiseerd kan worden. In de uitwerking komt wel een burgerinitiatief over sportfaciliteiten aan de orde. De verkeersveiligheid zal zeker de aandacht krijgen. Er is ruimte gereserveerd voor een uitspanning en over de keuze van de muziek waar enkele commissieleden schertsend voorstellen voor deden zal veel later worden nagedacht.  

Stadsstrand Hoorn, variant 2 Stadsstrand Hoorn, variant 2