ME grijpt in na afloop demonstraties voor en tegen standbeeld Coen

Roode Steen volledig afgegrendeld

HOORNGIDS | Na afloop van demonstraties voor en tegen het standbeeld van JP Coen, werd het zeer onrustig in de stad. Demonstranten wilden naar de binnenstad, er werden stenen gegooid en hier en daar gingen terrasstoeltjes de lucht in. De ME heeft de toegang naar de binnenstad afgegrendeld en de demonstranten naar het treinstation geleid. 

Voor- en tegenstanders van JP Coen werden vandaag in de gelegenheid gesteld te demonstreren. Iedere groepering kreeg daartoe een gebied aangewezen: de tegenstanders op het Pelmolenpad, de voorstanders op de Noorderveemarkt. Tevens werd toegestaan dat een kleine delegatie van beide kampen zich mocht uitspreken op de Roode Steen middels een kort statement.

De demonstraties konden vanwege de terrassen en de coronamaatregelen niet op de Roode Steen plaatsvinden. Vanwege de werkzaamheden op en rond het Kerkplein was ook dat geen uitwijkmogelijkheid.

Maatregelen

Vooraf waren er maatregelen getroffen om alles in goede banen te leiden. Wegafsluitingen, een politemacht, aangewezen parkeerlocaties, camera’s, toiletten, e.d.

Geen statement van tegendemonstranten

Van de gelegenheid die de gemeente bood om een statement te maken bij het beeld van Coen, werd alleen gebruik gemaakt door de groepering ”Coen is OK” die wil dat het beeld op de Roode Steen blijft. De tegendemonstranten stelden het statement uit. Uiteindelijk is dat afgeblazen. De organisatie van de voorstanders is zeer teleurgesteld over de opkomst: er stonden 20 voordemonstranten op de Noorderveemarkt. Naar schatting waren er 200 tegenstanders naar Hoorn gekomen.

Foto’s: Inter Visual Studio en  Redactie HoornGids

Coen demonstratie-statement Coen demonstratie-statement
Coen demonstratie statement3 Coen demonstratie statement3
Coen demonstratie statement4 Coen demonstratie statement4
Rellen in Hoorn na Coen demonstratie1 Rellen in Hoorn na Coen demonstratie1
Rellen in Hoorn na Coen demonstratie2 Rellen in Hoorn na Coen demonstratie2
Rellen in Hoorn na Coen demonstratie3 Rellen in Hoorn na Coen demonstratie3
Rellen in Hoorn na Coen demonstratie6 Rellen in Hoorn na Coen demonstratie6
Politie sluit toegang binnenstad af Politie sluit toegang binnenstad af

Reacties
Reactie: (Richard)
20-6-2020, 09:24
Goed dat er gedemonstreerd wordt, dialoog is belangrijk. Relschoppers zijn smerig tuig en kunnen me gestolen worden.