De (beelden) storm in een glas water

Column van Stuurman aan wal

Het was een zonnige vrijdagmiddag in Hoorn. Wat mij opviel waren de overvolle terrassen op de Roode Steen. Die 1,5 meter werd bij lange na niet gehaald. Bijna gestapeld zaten ze op elkaar. Al die mensen. Je zou denken dat er niets aan de hand is. En voor velen is dat ook zo. Maar ja, dan toch geldt er nog altijd een wet. Een beetje wakker blijven meneer Nieuwenburg. Dit mag niet. En voor de stakkers die daar als mieren op een hoop door elkaar krioelden. Voelt het goed? Welk statement willen jullie maken? Dat jullie onkwetsbaar zijn?

Over stakkers gesproken. Onze eigen Jan vindt dat democratie hoogtij moet vieren. Dus tussen al die terrasbezoekers door mochten wat jongelui onder het mom van een demonstratie gezellig hun uitje hebben en een feestje komen bouwen in Hoorn. We hebben niet voor niets de slogan “Welkom in Hoorn”. Je kon op je Hollandse klompen al aanvoelen dat die uitgelaten pubers met hun sterk verhoogd testosteron gehalte in combinatie met wat poedertjes en pilletjes zich niet bij het zingen van wat liedjes zouden houden. Het “potje met vet “ was snel uitgezongen.

Nu had onze burgemeester wel wat rekening gehouden met de ontoerekeningsvatbaarheid van wat opstandig pubers. Er stond voor een jaar aan politiebudget aan ME in de stad. En nog wat agenten in uniform en burger. Een helikopter om het plaatje compleet te maken en weg is het geld voor de salarisverhoging voor de mensen in de zorg. Maar goed, die hebben al genoeg gekregen met bedankjes, applaus en wat liedjes van mislukte b-artiesten. Daar kunnen ze het vooralsnog mee doen.

Vreemd genoeg had niemand het over Bontekoe. Of het standbeeld van zijn scheepsjongens. Padde, Hajo en Rolf bleven onverstoorbaar over het Markermeer uitkijken. Niets aan het handje. En dat de Oude Doelenkade vol staat met historische panden die wijzen op het VOC verleden van onze stad wisten de demonstranten blijkbaar ook al niet. Teksten brullen dat we een inktzwarte geschiedenis hebben maar vervolgens nooit een geschiedenisboek hebben gelezen komt niet erg snugger over. Maar misschien leg ik de lat te hoog.

Enfin er werd wat geroepen door voor en tegenstanders van onze JPZ. Die voorstanders waren er trouwens verrekt weinig. Op de regionale omroep massaal brullen dat dat standbeeld van Coen op het Roode Steen moet blijven staan en dan met 15 wat triestig ogende verloren lopende personen aanwezig zijn is net zo min geloofwaardig. Het heeft wel iets komisch. Misschien is dat de Nederlandse cultuur wel. We weten het allemaal beter maar als het er op aan komt laat iedereen het afweten. Of is gewoon een bangerik. Dan hebben die opgeschoten relschoppers het toch beter georganiseerd. Vanaf de Proostensteeg bleef mijn blik zich rusten op de Roode Steen in afwachting van de aangekondigde beeldenstorm.

Het was er druk. Er waren ook veel Duitsers. Je weet wel die lui die tussen 1940-1945 ons in quarantaine hadden geplaatst. We hebben ze het allang vergeven. Deze generatie is daar niet verantwoordelijk voor. En ze hebben ons grote welvaart gebracht. Naast de vele centjes die ze in onze toeristen kas binnen brengen. En de plekken die ze op onze stranden bezet houden. We accepteren het allemaal. We hebben ze nodig en zij ons. Hee, dat lijkt wel een parallel.

Wie weet komt dat besef ook eens bij hen die nu zo brullen over discriminatie, koloniaal verleden, de boze blanke man en vooral zwarte piet. Welkom in Hoorn. De stad waar je democratisch kunt brullen wat je wilt, ook al is dat kwetsend. Waar je kunt rellen omdat je daar zin in hebt met je sjaal voor je mond en ogen of je bivakmuts over je kop. Waar je flessen en stenen kunt gooien naar de politie zonder dat ze op je schieten. Sterker nog, ze pakken je niet eens op. Dat kan hier allemaal. Net als in de rest van Nederland. Dat heet democratie. Maar daar hebben jullie zo te horen weinig mee. Jullie willen dat alles gebeuren gaat zoals jullie vinden dat het moet samen met jullie grachtengordel vriendjes uit het Amsterdamse. Die lullen al die talkshows al weken vol. De ene keer bij de een, de andere keer bij de ander. Op de televisie en op de radio. Altijd dezelfde mensen. Altijd hetzelfde geluid.

Die denken dat wat zij vinden de rest van Nederland ook moet vinden. Dat is geen democratie. Dat is dictatuur. En dat laten wij ons niet zo graag opleggen. Daarbij hebben wij in de rest van Nederland andere problemen. Covid 19, ouderen in de zorginstelling die nog niets mogen (over discriminatie en uitsluiting gesproken), problemen met de NAM in Groningen omdat die schade centjes nog steeds niet komen, de belastingdienst die mensen tot wanhoop drijft, mensen die hun eten bij de voedselbank moeten halen en nog veel meer van dat soort dagelijkse dingen waar jullie niets van mee krijgen of willen meekrijgen.

Voor ons begint de zwarte pieten discussie pas weer in oktober. Dan praten we verder. Vooralsnog zullen jullie het moeten doen met Johan Derksen. En die maakt het niet zo uit wat men van hem vindt. En zijn werkgever ook niet. Goed voor de kijkcijfers.

En dan hoor ik veel inwoners van Hoorn al denken. En die knokpartijen en vernielingen dan in Hoorn? Zie dat maar als een vervroegde lappendag. Dat ziet er ook zo ongeveer uit. Veel dwazen op straat die eigenlijk niet weten wat ze nu eigenlijk doen. Het gaat dit jaar toch niet door dus ik hoop dat jullie je allemaal vermaakt hebben.

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Politiecordon rond JP Coen4 Politiecordon rond JP Coen4