Burgemeester Jan Nieuwenburg: "Demonstreren is een democratisch recht"

Uitgebreid interview met burgemeester Jan Nieuwenburg op HoornRadio

HOORNGIDS | Tijdens een uitgebreid interview op HoornRadio met de burgemeester van Hoorn, Jan Nieuwenburg, bleek dat de politie al over veel camerabeelden van de rellen van vrijdagavond beschikt. Aan de hand daarvan vindt verder onderzoek naar strafbare feiten plaats.

De burgemeester gaf aan dat hij vrijdagavond in nauw contact stond met de politiecommandant en de situatie van minuut tot minuut nauwgezet volgde. Toen bleek dat ondanks de afsluiting, rellende demonstranten op de Roode Steen waren doorgedrongen, werd uiteindelijk opdracht gegeven om het plein te ontruimen. 

In het ruim 20 minuten durende gesprek gaf interviewer Wally Ooms de complimenten aan de politie door van een vragensteller die vrijdagavond getuige was van de ongeregeldheden. Hij zei getuige te zijn geweest van goed en beheerst optreden van de politie waar de burgemeester goed leiding aan heeft gegeven. Jan Nieuwenburg bedankte de vragensteller voor deze vriendelijke woorden.

Burgemeester Jan Nieuwenburg benadrukte dat het een groot goed is dat in ons land demonstratievrijheid bestaat en dat dit door de gemeente gefaciliteerd moet worden. Een deel van de demonstranten was, zoals hij zei, niet uit op demonstreren maar op rellen. ”Maar de uiteindelijke besluitvorming wordt op democratische wijze geregeld. Zoek de dialoog”.

Aan het eind van het gesprek gaf de burgemeester een verzoekplaatje door van en voor zijn 16-jarige dochter Margaux: One Step Beyond van Madness.

Hier de link naar het volledige interview: Interview-met-burgemeester-jan-nieuwenburg (https://soundcloud.com/radiobontekoe/interview-met-burgemeester-jan-nieuwenburg-2020-06-21).

Jan Nieuwenburg burgemeester Jan Nieuwenburg burgemeester