Begraafplaats Keern verdient extra aandacht

Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern wil meer aansluiting

HOORNGIDS | Als inwoner van Hoorn of bezoeker aan Hoorn komend vanaf de Provincialeweg op weg naar het centrum van onze stad heeft u ongetwijfeld al talloze malen de oude muur van de algemene begraafplaats aan het Keern gepasseerd. Sinds 1831 ligt daarachter de begraafplaats die nu nog beperkt in gebruik is sinds de officiële opening van de nieuwe begraafplaats aan de Berkhouterweg in 1969.

Door de openingen in de oude muur aan het Keern is de bergplaats - het ‘kapelletje’ - te zien dat in 1992 als monument is aangewezen. Het heeft tot 2017 geduurd voordat het verzoek van John Lamers en Vereniging Oud Hoorn werd gehonoreerd en het oudste deel van de begraafplaats de beschermende status van gemeentelijk monument kreeg, tegelijkertijd met een aantal bijzondere graven en graven van bijzondere mensen. Dit was het sein voor de oprichting van Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn, gerealiseerd in 2019.

Behoud
De Stichting heeft als doel het behoud van deze historische begraafplaats, het bevorderen van de kennis over deze begraafplaats en bijdragen aan het aanzien en beleving van deze plek als plaats van rust en bezinning. Het is een samenwerkingsverband van Vereniging Oud Hoorn, Kerkmeijer- de Regt Stichting en Stichting Stadsherstel Hoorn, waarvan het bestuur uit vertegenwoordigers van deze organisaties bestaat.
Naast het reguliere onderhoud dat door de gemeente wordt gedaan, wil de Stichting zorgen voor verfraaiing en vergroting van de belevingswaarde en aandacht schenken aan de geschiedenis van de begraafplaats en de graven. Zo is de terugplaatsing van het prachtige monumentale hek in de oude muur aan het Keern en de restauratie van de muur zelf in voorbereiding (de huidige ingang tot de begraafplaats blijft echter aan de zijde van het Dampten gehandhaafd).

Ontwikkelingen
Vrienden van de stichting ondersteunen het behoud van de begraafplaats. Zij ontvangen regelmatig informatie over ontwikkelingen op de begraafplaats via de (digitale) nieuwsbrief. Ze zijn welkom op speciale activiteiten als lezingen, rondleidingen en u kunt ook zelf bijdragen leveren als vrijwilliger. Aanmelden als Vriend kan bij het secretariaat, vriendenkeern@hotmail.com (mailto:vriendenkeern@hotmail.com) of per post naar Schoener 1, 1625 CT Hoorn. Kijk ook op www.oudhoorn.nl/vriendenKeern (http://www.oudhoorn.nl/vriendenKeern)

Begraafplaats Keern Begraafplaats Keern