HVC-voordeel komt terug in de knip van Hoornse burgers

Gemeenteraadsvergadering 23 juni

HOORNGIDS | De nieuwe dienstverleningsovereenkomst met HVC leverde een voordeel op van 1,5 miljoen. Het Hoornse college stelt voor dit bedrag te storten in de algemene reserve om op die manier het weerstandsvermogen te versterken en bij te dragen aan een positief rekeningresultaat.

De oude overeenkomst uit 2004 werd jaarlijks verhoogd en werd op januari 2019 vernieuwd onder gunstiger voorwaarden. Per huishouden scheelt dat € 45,- per jaar. Voor 2020 is dat voordeel terug te zien in de lagere kosten voor de afvalverwerking. Het voordeel over 2019 komt volgens het college ten goede aan de algemene financiële situatie van Hoorn.

De mogelijkheid om het geld te stoppen in een potje om in de toekomst afval gerelateerde zaken te kunnen aanpakken wordt afgeraden omdat dat de omgekeerde weg is. Bovendien is er nu nog geen kijk op wat daarvan de kosten kunnen zijn.

Een merendeel van de fracties vindt dat het bedrag dat de gemeente terugkrijgt van HVC terug moet naar de Hoornse huishoudens. De gemeente heeft er geen recht op. Het zijn de bewoners die de HVC teveel betaald hebben.

Wethouder Marjon van der Ven vindt teruggeven aan de burger ook wel transparant, maar het gat in de begroting zal dan via een ander kanaal moeten worden gedicht. Zij is wethouder van financiën en heeft dus een andere verantwoordelijkheid.

De stemming verloopt op een nieuwe manier, via een computerapplicatie. Wanneer de applicatie geactiveerd wordt kan worden gestemd, voor of tegen. Vooraf kwam er een uitleg. De uitslag van de stemming werd na enige hulpverlening bekend: het voorstel is met 24 stemmen voor aangenomen.

Het amendement waarin wordt voorgesteld het bedrag te verrekenen met de afvalheffing in 2021 wordt ook aangenomen.

Wethouder Marjon van der Ven over HVC Wethouder Marjon van der Ven over HVC