Burgemeester evalueert onlusten rond JP Coen

Gemeentebestuur wil in gesprek met alle inwoners

HOORNGIDS | Tijdens de Hoornse raadsvergadering op dinsdag 23 juni blikte burgemeester Jan Nieuwenburg terug op de onlusten na de demonstraties voor en tegen het monument van JP Coen op vrijdag 19 juni. Daarbij benadrukte hij ook dat bedreigingen aan leden van de gemeenteraad worden opgevat als schandalig gedrag. Namens het gemeentebestuur sprak hij het bijgaande statement uit.


”Beste inwoners van Hoorn,

Hoorn is een stad van vrije meningsuiting, waar wij staan voor het demonstreren als fundamenteel grondrecht. Het afgelopen weekend is onze stad opgeschrikt door onlusten. Enkele groepen van binnen én buiten onze stad hebben demonstraties voor en tegen het monument van JP Coen misbruikt als aanleiding om in onze binnenstad te komen rellen. Dat had helemaal niets te maken met de vrijheid van meningsuiting. Het is simpelweg onacceptabel, asociaal gedrag, dat geen pas geeft in onze stad. En als gemeentebestuur zullen wij ook nooit luisteren naar mensen die geweld gebruiken.

De dreigende sfeer die uitging van deze groepen heeft voor bewoners, ondernemers en ook bezoekers voor spannende en soms ook angstige momenten gezorgd. Terrasmeubilair en stenen werden gegooid, politieagenten en -paarden werden aangevallen, een journalist van de Telegraaf werd mishandeld. We denken ook aan de horecaondernemers, die, na alle klappen van de coronacrisis, opnieuw geraakt zijn. Wij zijn geschrokken, maar vooral ook diep verontwaardigd.

Dat onze stad vrij ongeschonden uit deze rellen is gekomen, is vooral te danken aan de enorme inzet van de politie. Door een goede voorbereiding en doortastend optreden hebben zij erger kunnen voorkomen. Wij bedanken namens iedereen in de stad de mannen en vrouwen voor de veiligheid en bescherming van onze stad en bewoners. En wij laten geen kans onbenut om hen te helpen bij het lopende onderzoek en de zoektocht naar de daders. 

Wat ons zorgen baart is dat een verschil van mening te vaak uitmondt in een ordinaire scheldpartij, of erger. De extremen regeren in het debat, waardoor er geen ruimte meer is voor de nuance. Een van onze collega-raadsleden is de afgelopen weken op een verschrikkelijke manier bejegend en zelfs bedreigd. Alleen omdat hij zijn mening als raadslid verkondigde. Het kan toch niet waar zijn? Hier, in Hoorn, in onze vrije, open en tolerante samenleving. Wij vinden het een grof schandaal en roepen op tot een beheerst en respectvol gesprek. 

De discussie over Coen mág gevoerd worden, keer op keer. Ook dát hoort bij een vrije en democratische samenleving. Hoe we naar onze geschiedenis en samenleving kijken is tenslotte continu in ontwikkeling. Dat kan niet anders; je ziet zaken anders als je er verder vanaf staat.

En dan volgt de vraag: hoe nu verder? Wat kunnen wij als stadsbestuur doen met al die signalen die wij de afgelopen weken hebben ontvangen? De petities, verhalen in de media, ingezonden brieven, berichten op sociale media, e-mails en telefoontjes. Over Coen, voor en tegen. Maar ook over black lives matter, ongelijke kansen, racisme, discriminatie en gevoelens van uitsluiting. Het is veel en divers. En we horen en zien u, allemaal.

Als gemeentebestuur willen wij met u in gesprek, over al deze aspecten. Niet alleen over Coen, maar ook over hoe wij samenleven, naar elkaar kijken en met elkaar omgaan. In Hoorn is iedereen gelijk en telt iedereen mee. Wij willen een open en breed stadsgesprek organiseren, waarin álle geluiden op tafel komen. En dus ook zonder vooraf besliste uitkomst. We zoeken nog naar de juiste vorm. En iedereen die daar ideeën over heeft, is van harte uitgenodigd om deze met ons te delen. Wij gebruiken de zomerperiode om dit verder uit te denken en komen hier na de zomer op terug.

Wij kijken uit naar een goed en betekenisvol gesprek met u allen. Dat gesprek doen we samen, op een zorgvuldige manier en met respect. Wij roepen ook op tot verbinding. Een gesprek voeren doe je mét elkaar, niet tegen elkaar. Vertel, maar luister vooral ook.”

Jan Nieuwenburg burgemeester Hoorn 2 Jan Nieuwenburg burgemeester Hoorn 2
Burgemeester Jan Nieuwenburg legt een verklaring af op 23 juni 2020 Burgemeester Jan Nieuwenburg legt een verklaring af op 23 juni 2020

Reacties
Reactie: (cees v d maat)
25-6-2020, 13:56
J P niet verstoppen , maar laat maar zien wat hy heeft gedaan .