Jaarrekening 2019 in de plus maar daarna zeer ongewis

Raadsbreed dringend verzoek aan kabinet om afdoende financiële steun aan gemeenten te verlenen

HOORNGIDS | De jaarrekening over 2019 van de gemeente Hoorn sloot af met een overschot van 949 duizend euro en dat is aanzienlijk beter dan een tekort van 2,070 miljoen dat men in december nog verwachtte. Het voorstel is om dit bedrag te storten  bij de Algemene reserve. Er lopen nog werkzaamheden en projecten die in 2019 zijn opgestart en in 2020 worden afgerond. Daar is nog 2,673 miljoen euro voor nodig en gevraagd wordt dit te dekken uit de Algemene reserve.

Voor 2020 is het resultaat zeer ongewis. De coronacrisis zal ongetwijfeld van grote invloed zijn op de financiële situatie. Over de hoogte van de extra bijdrage van het Rijk en de consequenties door de lokale inspanningen om bedrijven, verenigingen en burgers te ondersteunen kan nog weinig worden gezegd. Ook is een inkomstendaling te verwachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om parkeergelden, havengelden, leges, precario- en toeristenbelasting en kermisopbrengsten. Daarom komt het college van Hoorn nog niet met een kadernota, maar met een kaderbrief.

Er bestaat begrip voor het voorstel van het college. Chris de Meij (VVD) stelt voor in september niet alleen te praten over de begroting voor 2021, maar ook alvast te denken aan die van 2022, omdat de financiële gevolgen niet alleen voor het komende jaar, maar ook later merkbaar zullen blijven.

Robert Vinkenborg (HOP) ziet het voorstel van het college over de kaderbrief als noodzakelijk in deze crisistijd. Danny Verdonk vraagt zich wel af of we moeten wachten met het maken van keuzes. Hij wijst op de nieuwe stroom van bewoners uit Amsterdam met een grotere druk op de Hoornse huizenmarkt.

Menno Jas (DRP) maakt van de gelegenheid gebruik om te fulmineren tegen de door het kabinet voorgestelde noodwet, welke hij ziet als een schending van de grondwet en een belediging naar mensen met verantwoordelijkheidsbesef. Aart Ruppert (VOCHoorn) wil niet dat lopende projecten als Poort van Hoorn, nieuwe of vernieuwde behuizing van het gemeentebestuur op de lange baan worden geschoven. Dick Bennis vergelijkt de leden van het college met coureurs van een Formule 1 race, die ieder op eigen manier en rijstijl trachten heelhuids de eindstreep te halen.

Wethouder van financiën Marjon van der Ven onderschrijft alle bezorgdheid die door de raadsleden werd benoemd. In het najaar wil zij de financiële afweging kunnen presenteren. Zeker op het gebied van de jeugdzorg heeft elke gemeente te maken met verminderde rijksbijdrage en gestegen kosten.

Burgemeester Jan Nieuwenburg gaat in op vragen over het uitrusten van BOA’s. Hij is met toezichthouders in gesprek. De discussie met het kabinet zal er ook voor zorgen dat meer aandacht zal komen voor een betere uitrusting van de handhavers. Hij maakt zich zorgen over de ontwikkelingen die leiden tot agressieve houding naar hulpverleners, politie en BOA’s.

De jaarrekening en de kaderbrief worden door de raad aangenomen.

Een dringend verzoek aan het kabinet

Alle Hoornse raadsfracties doen een dringend verzoek aan het kabinet om afdoende steun te verlenen aan gemeenten. Men wil snel een volledige en afdoende compensatie voor de gemaakte extra kosten en gederfde inkomsten.

Doordat nu vanuit de algemene reserve noodmaatregelen worden bekostigd, waardoor het weerstandsvermogen daalt. Arwin Rood (D66) maakt dit namens veel fracties duidelijk. Roger Tonnaer vreest dat het achterblijven van bijdragen voor het sociale domein blijvend zal zijn. Omdat de raad deze motie raadsbreed indiende was een stemming niet nodig.

Hoornse raadszaal op 23 juni 2020 Hoornse raadszaal op 23 juni 2020