Nu ook 's avonds afval wegbrengen 

Eerste onbemande afvalbrengstation van Nederland in Hoorn

HOORNGIDS | Met onmiddellijke ingang kan nu ook ’s avonds snoeiafval, puin en grond naar het afvalbrengstation in Hoorn worden gebracht. Van maandag tot en met vrijdag kun je tussen 17.00 en 21.00 terecht aan de Factorij. Het gaat eerst om een proef van 3 maanden.

Afvalbrengstation (ABS) Hoorn is nu ook van maandag t/m vrijdag tussen 17.00 en 21.00 uur geopend. Inwoners uit de Westfriese gemeenten kunnen dan hun snoeiafval, puin en grond kwijt zonder dat het personeel van HVC aanwezig is. Het is het eerste onbemande afvalbrengstation in Nederland. Het betreft een proef van 3 maanden.

Nog makkelijker voor inwoners
Het goed scheiden van grof afval leeft in Hoorn. Al jaren ziet HVC de bezoekersaantallen toenemen. Keerzijde van dit succes is dat de wachtrijen langer worden. Dit is door het toelatingsbeleid vanwege het Coronavirus versterkt. HVC wil het voor inwoners nog makkelijker maken hun afval te blijven scheiden. Daarom is gekozen voor een aantal stromen die een relatief lange tijd vragen op het afvalbrengstation ook onbemand mogelijk te maken.

Trage stromen
In eerste instantie kunnen inwoners alleen drie zogenaamde ‘trage’ afvalstromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin en grond wegbrengen in de avonduren. Het kost inwoners relatief veel tijd om deze drie stromen uit een auto of aanhangwagen te scheppen. Gertjan de Waard, directeur inzameling HVC: ”Nu we weten dat we voorlopig minimaal 1,5 meter afstand moeten houden van elkaar, zijn we op zoek gegaan naar lange termijn oplossingen voor drukte op het afvalbrengstation. Dit onbemande station is hier een voorbeeld van. We kijken met deze proef of de drukte overdag afneemt.” 

Onbemand station
Bij het ABS in Hoorn was de nood hoog, het is er relatief klein en er komen veel bezoekers. Naast inwoners van de gemeente Hoorn, kunnen ook inwoners van de andere zes Westfriese gemeenten hier gebruik van maken. Gertjan: ”We zijn erg blij met zoveel bezoekers. De gebrachte spullen worden direct goed gescheiden en vinden hun weg naar nieuwe producten. Van kunststof tuinstoelen worden bij Pipelife bijvoorbeeld weer nieuwe rioolbuizen gemaakt.”

Veilig
Om de proef zo veilig mogelijk te maken is van maandag t/m vrijdag tussen 17.00-21.00 uur alleen de zogenaamde buitenring open van het ABS. Voor de stromen snoeiafval (planten/bomen en struiken), puin (geen gips) en grond zijn een stortbak en twee containers in de buitenring geplaatst waar inwoners zelf hun afval in weg kunnen gooien. In de avonduren is er camerabewaking en kentekenregistratie. Dit voor de veiligheid van bezoekers, en om in geval van misbruik, bijvoorbeeld bij storten van bedrijfsafval, daders op te kunnen sporen en aan te kunnen geven.

Positieve reacties
De proef met het onbemande ABS startte al op maandag 8 juni. Gertjan de Waard: ”Als eerste hebben we alleen inwoners van de gemeente Hoorn die in de HVC-app pushmeldingen aan hebben staan op de hoogte gesteld van de proef. Zo konden we de eerste dagen rustig ervaren hoe het gaat met dit onbemande station. De eerste week ging heel goed, mensen gooiden hun afval keurig in de juiste bak. Er is gelukkig weinig afval weggegooid wat niet in een van de drie bakken thuishoort. Zo kunnen we deze stromen goed recyclen. Ook hielden bezoekers genoeg afstand tot elkaar.”

Uitbreiden
De komende weken kijkt HVC of het ook met wat meer bezoekers goed blijft gaan. Na de evaluatie wordt beoordeeld of het onbemand station ook in het weekend geopend kan worden en of dit initiatief ook op de andere zeventien afvalbrengstations van HVC mogelijk gemaakt kan worden. Gertjan: ”De eerste reacties van inwoners zijn in ieder geval positief en de wachtrijen zijn verminderd. Daar zijn we uiteraard blij en tevreden mee.”

Afval puin Afval puin