(E) moties

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Moties, daar moet een zich van profileringsdrang bewuste politieke beweging het van hebben. Het is een noodzakelijke activiteit, want via het indienen van moties en stemgedrag kun je laten zien waar je voor staat. Nu is het tegenwoordig wat ingewikkeld om aan te tonen dat een politieke partij deel uitmaakt van een stroming. Zeker wanneer je een gemeenteraad hebt van 35 leden die onderverdeeld zijn over 14 fracties. En stromingsonderzoek wordt ook bemoeilijkt doordat die fracties zich allemaal bijna uitsluitend bemoeien met de gemeentelijke zaken.

Toen de wereld nog iets overzichtelijker was kon je ruwweg drie stromingen aanwijzen: links, rechts en confessioneel. Links ging over de arme drommels, sloebers, kansarmen en de cultuur. Rechts ontfermde zich over alle verworvenheden van vreemde smetten vrij en over de bescherming van de sterkste schouders. Confessioneel had altijd een beetje de handen vrij wat links en rechts betrof, zolang dat maar paste binnen een te verdedigen goed rentmeesterschap met inachtneming van de mainstreamexegese van de Bijbelverhalen. In grote lijnen dan, want zowel toen als nu zal deze interpretatie aangevochten worden.

In naam bestaan die stromingen nog wel, maar meestal zijn de fracties van nu een soort samensmelting van diverse stromingen, vaak afhankelijk van de instelling van de personen die op dat moment de kar trekken. Sociaal is een richting aanduiding en bij Sociaal Hoorn moet je dus ook in de keuze voor de moties kunnen nagaan of ze de verwachtingen waarmaken. Nu horen we de lokale VVD-adepten ook wel eens mooie dingen noemen die zij voor achtergestelden en nooddruftigen willen betekenen en de gemakzuchtige verwachting is dat zij dat in hun motiegedrag niet altijd hoeven waar te maken. De boodschap van christenen in het formuleren van moties die zij nodig achten om de maatschappij te verheffen is niet altijd letterlijk terug te vinden in hun heilige boeken. Jezus speelde bijvoorbeeld nog geen voetbal.

Laten we de moties van de afgelopen week er even bij halen. Allereerst is er de motie waarin men het kabinet dringend verzoekt afdoende financiële steun te verlenen aan gemeenten. Dat kun je niet laten lopen. Tegenstemmen zal vanuit alle veertien Hoornse invalshoeken niet uit te leggen zijn aan de achterban. De wilde motie onderzoek permanente verruiming horeca-terrassen is een andersoortig onderwerp, maar ook hieraan werd door alle kleuren fracties van harte steun verleend. Slechts door letter voor letter de moverende redenen van de verschillende fracties weer na te luisteren kan duidelijk worden of de steun van de motie komt vanuit het eigen verlangen van de raadsleden om tot ver in het jaar een terrasje te kunnen pikken of dat men dit doet om de gekwelde horecawerkers een soort van reddingsboei toe te werpen.

De twee volgende moties worden echt interessant. Wat te denken van de maximering van inhuur van externen door de gemeenten? Die extra ingehuurde krachten hanteren tarieven die het normale uurloon van een ambtenaar ver overstijgen. De mate van uurloonoverschrijding zal moeten worden ingeperkt en de gemeente moet die mensen maar in gewone loondienst nemen. 21 van de 31 aanwezige stemgerechtigden waren hier glad voor. Je het vel over de oren laten halen door lieden die hun expertise optimaal te gelde willen brengen, dat ontmoette zelfs bij politieke tegenpolen weerstand. Bij de 21 voorstemmers zaten behalve leden van PvdA en Sociaal Hoorn ook geheide VVD’ers. Daarnaast ook het CDA, DRP, FT en HL. De fracties die meenden dat het nu eenmaal niet anders kan of dat dit juist een fraai voorbeeld is van ondernemersgeest waren CU, D66, FDV, Fk, GL HOP (hé! HOP ook? Ja, HOP ook!) en VOCHoorn.

De jongeren uit verschillende fracties vinden het een mooi idee om in Hoorn de jongeren meer te betrekken bij beleidszaken rond bijvoorbeeld de coronacrisis, zoals ook Mark Rutte dat graag ziet gebeuren. Alleen de DRP vindt dit maar niks. Zouden bewust naar een betere samenleving zoekende adolescenten dan minder vaak de auto nemen? Bovendien werd door andere fracties voorzichtig gepolst of dit echt geld moest gaan kosten.

Mijn conclusie is eigenlijk, dat fracties in gemeenten allemaal alle denkrichtingen in kunnen stuiteren en er voor de onwetende kiezer geen touw aan vastgeknoopt kan worden. Mijn tip aan de deelnemende fracties is: er is genoeg reden om het aantal verschillende fracties terug te brengen tot een overzichtelijke hoeveelheid en probeer het aantal samenvoegingen hoger te houden dan het aantal afsplitsingen. Hoewel, voor het eindresultaat kan het best zijn, dat het helemaal niks uitmaakt.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column