Beleef het Zuiderzeemuseum, gezellig, ontspannen en veilig 

Wat doe jij deze zomervakantie?

HOORNGIDS | Het Zuiderzeemuseum biedt naast een schat aan boeiende, mooie, interessante voorwerpen en unieke huizen en gebouwen, ook een zee vol bijbehorende verhalen. Duik deze zomer in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee! Neem plaats op één van de verhalen- of leugenbankjes en geniet van sterke zeemansverhalen, ga in gesprek met onze ambachtslieden en kom vissen naar verhalen. Het buitenmuseum biedt genoeg ruimte voor een gezellig, ontspannen en bovenal veilig dagje uit, samen of met het gezin. 

Zee vol verhalen
Dit seizoen staat het museum in het teken van verhalen; kom genieten en ontdek de diversiteit aan vertellingen, die zich werkelijk op de meest onverwachte plaatsen schuilhouden. Klim aan boord van het indrukwekkende houten vissersschip, de blazer TX11, en de schipper vertelt je alles over het schip en het vissersleven. In het verhalenhuis worden Zuiderzeeverhalen verteld. En neem vooral plaats op de verhalen- en leugenbankjes! Zijn het waargebeurde verhalen of zijn ze verzonnen? Bekijk de dagagenda op de website voor een actueel overzicht van alle activiteiten.

Kinderactiviteiten
Voor kinderen biedt het Zuiderzeemuseum veel leuke activiteiten. Kinderen vissen letterlijk naar verhalen! Met een schepnetje vissen zij letters op uit het water, waarmee je namen kunt vormen van voorwerpen uit de omgeving. Is dit gelukt? Dan volgt er een leuke beloning. Maak een puzzeltocht door het museumdorp en pimp een klompje bij het Knutselatelier. Het waterdoepark Expeditie Waterwerken biedt verkoeling en leert je over de waarde, kracht en betekenis van water. Vaar naar één van de verloren Zuiderzee-eilanden, test je overstromingskennis en verzamel in de tussentijd stukjes van de geheime code. Wie kan de code kraken? Gegarandeerd plezier, voor jong en oud!

Voor de innerlijke mens
De horecafaciliteiten in het museum zijn geopend en het uitgebreide assortiment biedt voor ieder wat wils. Ga je voor gemak, dan is het heel handig en lekker om bij het reserveren van een ticket gelijk online een lunchpakket te bestellen. Haal het op in museumrestaurant en nuttig deze op een van de vele bankjes en picknicktafels verspreid door het museum.

Veilig en plezierig bezoek
Het Zuiderzeemuseum doet er natuurlijk alles aan om het bezoek aan het museum op een veilige manier te laten verlopen. Zij volgt hierbij het protocol van de Museumvereniging; de richtlijnen van het RIVM vormen de basis van het protocol en worden strikt nageleefd. Reserveer een online ticket met starttijd via de website, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas. Vooraf reserveren verspreidt de bezoekersstroom en voorkomt dat het op enig moment te druk wordt. De entree van het buitenmuseum is tijdelijk verplaatst naar de dienstingang aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen; de tijdelijke uitgang is de stadsingang aan de Wierdijk. Kijk voor actuele informatie over onze corona maatregelen, de route en parkeermogelijkheden op de website.

Ook binnen genoeg te beleven
Ontdek naast het prachtige buitenmuseum ook het binnenmuseum, de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve en volledig vernieuwde tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Ontdek in Kleren maken de vrouw daarnaast wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding, bewonder het prachtige en soms ontroerende eindresultaat en ga zelf aan de slag om ook jouw kleding een langer leven te geven!

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komen hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers meekijken bij ambachtslieden, het dagelijks leven van toen beleven en een vers gerookt visje proeven. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Daarnaast is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als ‘Top choice’ in haar internationale reisgids ‘Best in travel 2020’.

2020-14 Zuiderzeemuseum_Themajaar Zee vol verhalen_campagnebeeld_Foto Marijke de Gruyter 2020-14 Zuiderzeemuseum_Themajaar Zee vol verhalen_campagnebeeld_Foto Marijke de Gruyter
2020-14 Zuiderzeemuseum_Visserij ambachten_Foto Zuiderzeemuseum 2020-14 Zuiderzeemuseum_Visserij ambachten_Foto Zuiderzeemuseum