PvdA: College voert opdracht niet uit

Vragen over mandaat van 2,4 miljoen euro tijdens raadsvergadering van 30 juni

HOORNGIDS | Tijdens de via ZOOM-TV  op 21 april jl. gehouden gemeenteraadsvergadering, was de meerderheid van de gemeenteraad van Hoorn het eens om het college een mandaat te geven om stimuleringsmaatregelen te kunnen nemen zonder vooraf de gemeenteraad te hoeven raadplegen. Op die wijze kon het college voortvarend optreden om de impact van de coronacrisis op inwoners, ondernemers, instellingen en verenigingen te dempen. Het college kreeg daarvoor de beschikking over een noodfonds van 2,4 miljoen euro. Er werden voorwaarden aan verbonden: het college zal aan de gemeenteraad achteraf verantwoording afleggen waaraan het geld is uitgegeven en de raad wekelijks over genomen besluiten met betrekking tot corona op de hoogte houden.  

De PvdA, DRP, de fracties Danny Verdonk en Koekkoek, waren het er niet mee eens om het college dat mandaat te geven. De fracties waren van mening dat de gemeenteraad haar controletaak zou verzaken om met het voorstel in te stemmen. Zij dienden een amendement in om het voorstel te veranderen. De motie haalde het niet waardoor het college over het geld kon beschikken.

De PvdA vindt dat het college zich niet houdt aan de gestelde voorwaarden die op 21 april 2020 werden vastgesteld, toen het raadsbesluit werd genomen waardoor het college het mandaat kreeg om stimuleringsmaatregelen te nemen in de corona crisis. In het raadsbesluit, dat door de meerderheid werd aangenomen, werden drie punten vastgesteld. Allereerst werd een stimuleringsfonds ingesteld waarvoor het college het mandaat kreeg, vervolgens kreeg het college de opdracht verantwoording achteraf af te leggen via cyclusdocumenten en tot slot moest het college de Raad op de hoogte houden van de genomen besluiten door het verstrekken van wekelijkse corona-updates.

In de laatste corona-update van 25 juni 2020 is te lezen dat het college ziet dat de snelheid van de ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus afnemen. Het college stelt voor om de corona-update niet meer eens per twee weken te versturen, maar de raad te informeren per onderwerp, indien zij dit nodig acht. De PvdA vindt dat het college hiermee niet voldoet aan de gestelde voorwaarden die zijn vastgesteld in het genomen raadsbesluit en zal hierover op 30 juni, tijdens de laatste raadsvergadering van dit politieke jaar, vragen stellen.

Image2 Image2