De Haai: wel of niet in eigendom van gemeente?

Zeer uiteenlopende standpunten bij de fracties leidde tot felle discussies

HOORNGIDS | Komt het pand De Haai op het Visserseiland nu wel of niet in het bezit van de gemeente Hoorn? Al in 2016 is het pand door de toenmalige eigenaar aan Hoorn aangeboden. Toen zag het college de noodzaak van overnemen niet in, ondanks het aandringen van Fractie Tonnaer. Vorig jaar mei diende Fractie Tonnaer een motie in om dat besluit goed te gaan overwegen. Die motie haalde een ruime meerderheid, maar erg veel voortvarendheid kan het college sinds dat moment niet verweten worden. Nu lijkt daar schot in te komen, want de gemeente wil het pand overnemen voor de somma van € 275.000,-. Er rust ook een erfpachtovereenkomst op dat moet worden opgeheven.

Momenteel zijn er vier huurders gehuisvest: de reddingsbrigade, de onderwatersportvereniging, de waterskivereniging en een horecaexploitant. De vraag aan de raad is of de gemeente via de aankoop grip wil houden op de toekomstige ontwikkeling van de locatie op het Visserseiland. De opbrengst van de huur zal een stuk minder zijn dan de jaarlijkse lasten. Het is echter niet toegestaan om de huidige huurcontracten zodanig te verhogen dat de vaste lasten voor de gemeente wel worden gedekt.

Even was niet duidelijk of dit onderwerp wel besproken zou worden. Aart Ruppert (VOCHoorn) vroeg om behandeling op later moment omdat nog niet alle informatie de raad heeft bereikt. Na de onmiddellijk aangevraagde schorsing legt wethouder Simon Broersma uit wat er gebeurd is en dat er eigenlijk geen nieuwe informatie is. Het onderwerp bleef op de agenda.

Niet alle fracties zien de aanschaf van De Haai zitten. Arwin Rood (D66) vindt het zonde van het geld. Cees Maas (ChristenUnie) en Aart Ruppert (VOCHoorn) zien geen enkel strategisch belang en volgens Aart Ruppert is het een kat in de zak kopen. Rust in de tent voor de huidige huurders, betoogde Arnold Wegner (PvdA) daarentegen. Roger Tonnaer wees op de motie die ooit was aangenomen waarin gevraagd wordt aankoop te overwegen. Chris de Meij ziet mooie kansen in samenhang met de aanpak van het Hoornse kustgebeuren.

Er brandde een discussie los over switches die partijen maakten door voor te stemmen op basis van argumenten die nog fellere opmerkingen opriepen. Vooral omdat aanschaf van De Haai een jaarlijks verlies van € 25.000, - betekent. Geld dat ook direct naar de huurders kan gaan, terwijl het gebouw niet in handen van de gemeente komt. Vooral het CDA werd in deze discussie stevig aangepakt.

Wethouder Simon Broersma gaf toe dat het onderhandelingsproces geen schoonheidsprijs verdient. Hij ziet wel mogelijkheden in de exploitatie van het gebouw. De huuropbrengst zal niet dekkend zijn. Het is aan de raad om hier nee of ja tegen te zeggen. Het werd ja. De Haai zal door de gemeente worden aangekocht.

Wethouder Broersma verdedigt voorstel aankoop De Haai Wethouder Broersma verdedigt voorstel aankoop De Haai