Coronacrisis heeft financiële gevolgen voor Werksaam West-Friesland

Gemeenteraadsvergadering 30 juni 2020

HOORNGIDS | WerkSaam Westfriesland hoopt op een positieve zienswijze op de jaarstukken 2019 en de ontwerpbegroting 2021. Daarnaast kan de gemeenteraad kennis nemen van het sociaal jaarverslag over 2019 en de voorjaarsnota 2020.

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de activiteiten en de financiële consequenties voor WerkSaam. De juiste omvang ervan kan nog niet worden ingeschat, maar men verwacht een hogere instroom van mensen die zonder werk komen en een verminderde uitstroom. Ook is er sprake van hogere kosten voor bedrijfsvoering. Het geld dat voor de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) binnenkomt is dalend en de kosten voor beschut werk nemen juist toe.

Ook voor dit onderwerp werd een motie ingediend. Men vraagt WerkSaam een meetmethode te gebruiken om de vooruitgang te kunnen meten van de mensen voor wie men bezig is naar werk te geleiden. De voortgang moet via cyclusdocumenten duidelijk maken in hoeverre men de doelstellingen haalt.  De raad wil graag elk half jaar op de hoogte gebracht worden van de resultaten.

Wethouder Kholoud Al Mobayed begon in haar beantwoording van de vragen met een compliment naar de mensen van WerkSaam die in deze coronatijd enorm veel werk heeft verzet. Zoals ze de motie leest, ziet zij iets dat uitvoerbaar is en ze wil het niet afwijzen. De VVD wil echter gespecificeerd uitslag hebben van de hoeveelheid en soort van fraude die door het meetinstrument naar boven komen.

Het voorstel werd unaniem aangenomen en ook de motie kreeg een meerderheid.

Wethouder Al Mobayed over Werksaam Wethouder Al Mobayed over Werksaam