Pand Roode Steen 15 wordt samengevoegd met Westfries Museum

Gemeenteraadsvergadering 30 juni 2020

HOORNGIDS | In een eerdere commissievergadering is het voorstel gedaan om geld te reserveren voor het maken van plannen voor herstelwerkzaamheden en vernieuwingen van het Westfries Museum. Een paar fracties dienden een amendement in onder leiding van Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer). Daarin wordt gevraagd om een sobere samenvoeging en herstel van het museum te realiseren. Pand Roode Steen 15 (als legaat geschonken door familie Carbasius aan de gemeente met de mogelijkheid er een museum van te maken) samen te voegen met het museum en ook de tuin te herinrichten.

Het museum en het college zien graag dat het museum ook in staat wordt gesteld om zich verder te ontwikkelen en nieuwe exposities te organiseren. Meerdere fracties zien dit ook graag, maar de financiële situatie is niet florissant. Sommige fracties zeggen op zoek te zijn naar een pauzeknop.

Wethouder Samir Bashara geeft aan dat wat er minimaal gedaan moet worden al zeer complex is. Hij wil met het collegevoorstel niet voorsorteren op scenario’s die niet haalbaar zijn. Wanneer er een ander pand wordt toegevoegd aan het museum, komt daar ook een heel inrichtingsplan bij kijken. Die kennis hebben we niet zomaar zelf bij de hand. Het ontwikkelen van ontwerpen kost ook geld.

Het amendement werd aangenomen evenals het voorstel van het college.

Pand Roode Steen 15 wordt bij Westfries Museum getrokken Pand Roode Steen 15 wordt bij Westfries Museum getrokken