Opvang van vluchtelingenkinderen

Gemeenteraadsvergadering van 30 juni

HOORNGIDS | De ChristenUnie en GroenLinks van Hoorn willen graag dat ook Hoorn meewerkt aan het opvangen van vluchtelingenkinderen die nu in overvolle kampen in Griekenland verblijven. Griekenland vraagt de Europese landen om 2500 kinderen te laten opvangen. Het Komitee Hoorn Samen wil graag kinderen opvangen en vraagt de raad om een signaal af te geven aan de regering in Den Haag.

Menno Jas (DRP) raadt dit af. Hij wil niet aanmoedigen dat kinderen verdrinkingsdood riskeren, gevaar lopen misbruikt en mishandeld te worden en dat kinderen die dit overleven de kans geven hun familie hierheen te halen, want volgens informatie die hij verkreeg betreft het weinig echte weeskinderen. Ook Chris de Meij (VVD) ziet dit niet als een aan te moedigen plan. Andere fracties lieten zich ook uit in positieve of afwijzende zin. De vraag is ook of wij dat lokaal moeten behandelen of dat dit bij het Rijk ligt.

Burgemeester Jan Nieuwenburg erkent dat dit een politiek verhaal is, maar door veel gemeenten wordt een signaal gegeven aan de regering. Hoorn voldoet al ruim aan de vraag om vluchtelingen op te vangen. Hij stelt voor de motie aan te houden.

Ingrid Tillema.van GroenLinks achter het spreekgestoelte Ingrid Tillema.van GroenLinks achter het spreekgestoelte

Reacties
Reactie: (Johan Goossens)
1-7-2020, 11:59
Ik word hier zo intens verdrietig van. In andere gemeenten kan het gewoon, bijvoorbeeld in Culemborg. Waarom kan dit buitengewoon bescheiden voorstel niet gewoon op een meerderheid rekenen? Omdat Hoorngids de motie niet citeert, doe ik dat maar: "(De raad op 30 juni in verg. bijeen....) Verzoekt het college: ? Aan het Rijk de boodschap over te brengen dat, als het Rijk een beroep doet op onze stad, Hoorn van harte bereid is om haar aandeel te nemen in de extra opvang en begeleiding van kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen zodat de rechten en veiligheid van de meest kwetsbare kinderen zo snel mogelijk worden geborgd; ? In de tussentijd te onderzoeken welke mogelijkheden Hoorn heeft om – in het geval het Rijk ons gaat vragen - vorm te geven aan deze opvang en begeleiding en wat daarvoor moet gebeuren; ? Dit besluit zo snel mogelijk kenbaar te maken aan het kabinet en aan het bestuur van de VNG." Het is gênant, IMHO.