Wooncompagnie maakt woningen energieneutraal

Uitkomst inspirerend energiedebat met Marjan Minnesma van Urgenda

HOORNGIDS | Wooncompagnie is al geruime tijd bezig om haar woningbezit te voorzien van een goede basisisolatie. De corporatie maakt zich nu op voor de volgende stap onder begeleiding van Urgenda. In de zoektocht naar verdere verduurzaming laat de woningcorporatie zich graag inspireren en adviseren door meerdere experts, in dit geval Marjan Minnesma. ”We willen die volgende stap namelijk doordacht en doelgericht maken”, aldus directeur-bestuurder Stefan van Schaik. Bij het debat waren ook Réno Mol (Manager Woningen) en Paul Stegers (Teamleider Beheer & Onderhoud) van Wooncompagnie aanwezig.

Wooncompagnie laat minimaal tien bestaande woningen energieneutraal maken onder begeleiding van Urgenda. Het experiment is het gevolg van een inspirerend energiedebat met experts op het gebied van duurzaamheid. Voor dit debat, ‘Doe maar Duurzaam, Doe het Verstandig’, had de corporatie Marjan Minnesma uitgenodigd. Minnesma is directeur van Urgenda, een organisatie die Nederland sneller duurzaam wil maken.

Urgenda
Namens Urgenda won Marjan Minnesma drie maal een klimaatzaak tegen de overheid en ook in het kantoor van Wooncompagnie stak ze haar goed onderbouwde mening niet onder stoelen of banken. ”Waarom een paar zonnepanelen op het dak als je het hele dak ervan kunt voorzien?”

Samen meters maken
Voor wat betreft het isoleren van woningen was Marjan Minnesma duidelijk: daarin moeten we vooral niet doorslaan. ”Een woning deels isoleren en voorzien van dubbelglas is voldoende om vervolgens bijvoorbeeld een warmtepomp te plaatsen en van het gas af te gaan”, stelde Minnesma, die wat betreft het energieneutraal maken van woningen vooral ‘meters wil maken’. ”Ons klimaat verandert in een recordtempo, dus we hebben niet veel tijd.” Minnesma roemt het feit dat Wooncompagnie woningen gefaseerd voorziet van zonnepanelen, maar plaatst daar meteen een kritische kanttekening bij: ”Het kunnen er altijd méér zijn. We kunnen niet genoeg zonnepanelen plaatsen en op harde oppervlakten, dus niet op weilanden en zeker niet in natuurgebieden.”  

Niet denken in kosten maar in kansen
Stefan van Schaik bracht naar voren dat, naast duurzaamheid, betaalbaarheid bij Wooncompagnie hoog op de agenda staat. ”We willen woningen verduurzamen en tegelijkertijd de woonlasten voor onze huurders zo laag mogelijk houden.” Volgens Minnesma bijten deze twee zaken elkaar niet: ”We moeten niet denken in kosten maar vooral in kansen en rendement. In elke verandering zit 55 procent besparing, dankzij de toepassing van andere technieken.”
Réno Mol maakte zich onder meer hard voor het wooncomfort van bewoners, iets waarin het Urgenda-boegbeeld zich volledig kon vinden: ”Bij verduurzaming moeten het wooncomfort en de gezondheid van een woning altijd voorop staan.”

Duurzame stadsverwarming of individuele oplossingen?
Wooncompagnie is in gesprek met gemeenten over nieuwe duurzame mogelijkheden, zoals het aansluiten van woningen op een gemeenschappelijk warmtenet. Paul Stegers: ”Een gemeenschappelijk warmtenet, is dit nu de toekomst?” Minnesma: ”Zowel warmtenetten als biomassa zijn aan stevige discussie onderhevig. Zo komt er bij biomassa doorgaans CO2, stikstof en fijnstof vrij en dat is bij andere, individuele oplossingen niet het geval. Mijn sterke voorkeur gaat dan ook uit naar andere warmte-oplossingen, zoals verschillende type warmtepompen en infraroodpanelen.”

Bestaande woningen energieneutraal maken
Urgenda maakte, binnen het project ThuisBaas, al honderd woningen, waaronder ook sociale huurwoningen, energieneutraal. Dit levert de huurder gemiddeld 50 tot 70 euro per maand aan besparing op en een flink stuk comfort. Minnesma: ”Door krachten te bundelen en gezamenlijk in te kopen kunnen de kosten beperkt worden gehouden en in praktische zin werkt het ook. Corporaties en bewoners worden binnen ons project volledig ontzorgd.” Voor Stefan van Schaik voldoende redenen om de uitdaging aan te gaan. ”Op een nader te bepalen plek in ons werkgebied gaan we minimaal tien bestaande woningen geheel energieneutraal maken”, besloot Van Schaik het debat. ”We gaan dat doen samen met Urgenda en vooral ook samen met de bewoners. Want om hen gaat het uiteindelijk.”

Wooncompagnie vindt het belangrijk dat de energielasten voor bewoners beperkt blijven en dat de klimaatverandering wordt afgeremd. Om die reden heeft de corporatie voor de verduurzaming van haar woningvoorraad tot 2030 jaarlijks 5 miljoen euro gereserveerd.

Energiedebat Energiedebat
Marjan Minnesma in gesprek met Wooncompagnie Marjan Minnesma in gesprek met Wooncompagnie