Halve Maen beveiligd in Delfshaven

03-07-2020

HOORNGIDS | De Halve Maen heeft sinds het vertrek uit Hoorn de gemoederen bezig gehouden. Het schip was sinds de weinig spectaculaire uittocht uit Hoorn o.a. te bewonderen in Volendam en sinds begin juni in Delfshaven. En omdat alles wat maar riekt naar de VOC-tijd aan kritiek onderhevig is, wordt nu ook de Halve Maen onder vuur genomen.

Het schip werd al snel na aankomst in Delfshaven onderwerp van hevige discussies op de social media. Zodanig, dat preventieve maatregelen werden getroffen om het schip, dat zich in de nabijheid bevindt van het bekladde beeld van Piet Hein, ongehavend te kunnen blijven exposeren. Er werd beveiliging ingesteld, de historische Prinsenvlag en ook de VOC-vlag werden gestreken en vervangen door een Rotterdamse vlag.

Slavernij
De replica van het 17de-eeuwse VOC-schip wordt - zeker na het langdurige verblijf in Hoorn - veelal in één adem genoemd met Jan Pieterszoon Coen, waarmee de koppeling met slavernij en de commotie daaromtrent gauw gelegd is. De Halve Maen, die in 1609 de wateren binnenvoer van wat later New York zou worden, ligt in de Achterhaven in het kader van de manifestatie Delfshaven400. Het schip is er te bezichtigen tot 7 augustus en zal onder verscherpt toezicht blijven.

Halve Maen in Delfshaven Halve Maen in Delfshaven