Naar de Haai

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | De gemeente doet af en toe een aankoop. Dat doet ze niet zomaar, want er dient een goede reden voor te zijn: het behouden van een monument, het verwerven van een gebouw waar de gemeente zelf nuttige werkzaamheden kan verrichten of voor een andere duidelijke en verstandige reden. Zo hoort dat en elk wakker raadslid zal zich eerst afvragen of de aankoop wel verantwoord is. Dat geldt voor alle zaken waar gemeentegeld in wordt gestoken.

Om die reden is bijvoorbeeld het schip De Halve Maen weer weggestuurd richting eigenaar, want het zou alleen maar, ik citeer de geachte heer Roger Tonnaer, een schip van bijleg zijn. Het mocht dan best zijn dat er jaarlijks een hoop mensen op af kwamen, maar wanneer niet helemaal tot op de cent nauwkeurig kan worden bepaald hoeveel de opbrengst zou kunnen zijn voor de stad dan is een zekere kostenpost van € 40.000,- per jaar een veel te hoge prijs. Lof natuurlijk voor de heer Tonnaer, die zo het financiële wel en wee van de stad scherp in het oog houdt.

Nu was de heer Tonnaer een aantal jaar geleden ook erg gecharmeerd van de aankoop van een pand op het Visserseiland, De Haai, waar havenactiviteiten plaatsvonden. De Haai werd door de toenmalige wethouder niet aangekocht en daarover bestond bij Roger Tonnaer en enkele andere raadsleden enige gram. Vorig jaar werd door de fracties in meerderheid gekozen voor een motie waarin de wethouder gesommeerd werd stappen te ondernemen om alsnog over te gaan tot aankoop. En een andere wethouder boog zich over het verzoek en kwam, geheel volgens de wens van de meerderheid met een uitgewerkt voorstel. De aankoopprijs was nu iets meer dan toen, maar minder dan wat men vroeg. Duidelijk werd ook dat het pand per jaar tegen de € 45.000,- zou kosten aan onderhoud, reparatie en hypotheekkosten. De huuropbrengsten van de zeer nuttige verenigingen die daar gehuisvest zijn, zouden daar ver, heel ver onder blijven. Horeca op die plek moesten we maar vergeten. Geen ondernemer zou daar in tuinen.

Ontzettend goed is dan te zien welke partijen hoofd, hart en rekenkundig inzicht weten te bewaren. Partijen waren hier en daar van mening veranderd. Je zou denken dat De Haai gewoon een miskoop zou zijn, maar Hoornse raadsleden weten het woord miskoop om te zetten naar een goede investering. Ik zou ieder die wil investeren in plannen van de gemeente onmiddellijk een heel duidelijke winstwaarschuwing willen meegeven.

De Haai zou een strategische aankoop zijn, werd beweerd. Tot mijn verbijstering werd dat op geen enkele overtuigende manier aangetoond. Het zou belangrijk en passend zijn bij alle dingen die ook langs onze kust worden ontwikkeld. Ik heb gisteren nog de afstand tussen De Haai en het komende strand afgelegd. Voor mij een rot eind! De loop naar het strand toe zal in de toekomst hopelijk zeer veel gebeuren, maar van het strand naar De Haai lopen doe je uitsluitend wanneer daar een heel dringende reden voor is.

Er huizen daar nuttige verenigingen en die hebben behoefte aan rust, klonk het heel sympathiek en meelevend uit de mond van PvdA-lid Arnold Wegner. Wanneer je hen direct het jaarlijkse Haaiverlies zou uitkeren, zouden ze daar veel blijer mee zijn. Ik ben natuurlijk blij dat Roger Tonnaer en de met hem meestemmende fracties er binnenkort achter komen wat een schip van bijleg nu wel precies betekent voor de Hoornse gemeentekas.

 O ja, De Halve Maen heeft in het laatste jaar dat het in de Hoornse haven lag voor de gemeentekas meer geld opgebracht dan het heeft gekost. Als ik vastgoedondernemer zou zijn, zou ik wel weten wie ik graag als klant wil hebben.

Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column Sjaak Grosthuizen schrijft zijn column

Reacties
Reactie: (Dirck)
6-7-2020, 09:37
De Halve Maan was leuk maar langer liggen en nieuwtje is eraf en al gezien... dan slaan de winst om in kosten, dus mooi op tijd gestopt.

Reactie: (W.F.L Stek en Vereniging Vrienden van BB NEDERLAND )
4-7-2020, 21:14
Inderdaad had wel halve maan in Hoorn moeten of kunnen blijven, ongeacht de .corona.