Elektrische busjes reden illegaal op openbare weg

06-07-2020

HOORNGIDS | De ook in de gemeente Hoorn rondrijdende pendelbusjes voor toeristen en personenvervoer mogen eigenlijk helemaal niet de weg op. Op afgesloten terreinen mag ermee gereden worden, maar de openbare weg mogen ze onder geen beding op. De Inspectie Leefomgeving en Transport, vallend onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is daar klip en klaar over. Aan de gedoogsituatie in veel gemeentes moet een eind worden gemaakt.

De Rijksdienst Wegverkeer kan de busjes vanwege een Europese richtlijn niet keuren en om die reden ook geen kenteken afgeven. En zonder kenteken mag een voertuig niet de openbare weg op. De meeste gemeenten weten dat, maar omdat de ILT en de politie de afgelopen drie jaar bewust niet hebben gehandhaafd kregen de gebruikers van deze busjes ontheffing van de gemeente. Maar deze ontheffing had nooit verleend mogen worden.

Bringo
Een woordvoerder van Bringo, de leverancier van deze busjes, laat weten hier weliswaar begrip voor te hebben, maar zegt niet te begrijpen waarom nu pas en niet al in 2018 is besloten om dit soort bussen niet toe te laten. Hij legt zich er niet bij neer en wil met het ministerie en de RDW in overleg over welke aanpassingen er nodig zijn om de bus wél de weg op te krijgen. Alle gemeentes hebben inmiddels een schrijven gekregen van de ILT of gaan dit een dezer dagen ontvangen.
Dat de elektrische pendelbus nu ineens toch van de weg af moet heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het Stint-ongeluk in Oss, waarbij vier kinderen omkwamen. In de nieuwe Wegenverkeerswet moet komen te staan dat ongekwalificeerde voertuigen - zoals deze busjes - onder geen beding op de openbare weg mogen rijden.
 

Bringo Bringo