West-Friesland wordt Westfriesland

09-07-2020

HOORNGIDS | Plien Brouwer, lid van de Facebookgroep ’Westfriesland, zô zêgge wai dat’ heeft een petitie opgestart om te bewerkstelligen dat West-Friesland niet langer de officiële benaming zal zijn van onze regio. Westfriesland dekt veel beter de lading.

Op de petitie is te lezen: 
West-Friesland is het westelijk deel van Friesland. Westfriesland is het deel van Noord-Holland binnen de Westfriese omringdijk. De klederdracht in Westfriesland is niet hetzelfde als die in West-Friesland. Hetzelfde geldt voor de taal. 
De huidige spellingsregels maken dit onderscheid onmogelijk. Daarom pleiten wij voor een verandering in de Nederlandse taal. Maak West-Friesland een uitzondering op de spellingsregels, en laat Westfriesland echt zichzelf zijn.
Deze petitie zal aangeboden worden aan de Taalunie,  met de vraag dit mee te nemen bij de volgende herziening van het Groene Boekje.
 
Verskille
In de facebookgroep hebben velen gereageerd en ook aangegeven dat ze de petitie ondertekend hebben. Een van hen licht het toe in het Westfries: ”West-Friesland loit in ut westen van Friesland, en is niet utzellefd as Westfriesland. Deur de spellingsregels loikt dat nou wel zô. Maar dr benne veul verskille, en wai wulle gien verwarring. Deerom wulle wai een anpassing  van de regels, speciaal voor Westfriesland, ut land binnen de Westfriese omringdoik.” 

Joop van Diepen 
Joop van Diepen, Westfries in hart en nieren: ”’N paar jaar leeë heb ik ’t Groene Boekie alderes benaderd over dut probleem. Ik kreeg as antwoord dat iederien vraai stond te skroive as ie wou. Dus ’Westfriesland’ vonne ze best.” De Taalunie schreef als reactie: 
Geachte heer Van Diepen,
Maakt u zich geen zorgen over de ‘redactie van het Groene Boekje’. Zoals eerder gezegd, de spelling van aardrijkskundige namen valt niet binnen het mandaat van de spellingcommissie van de Taalunie. Zij is zich er bovendien sterk van bewust dat uiteindelijk de regels altijd de praktijk volgen.
Bovendien zijn slechts de sectoren onderwijs en overheid gebonden aan de spelling van het Groene Boekje. Dat ook een groot deel van de rest van de bevolking zich eraan conformeert, is vrije keuze.
Taalunie

Wie de petitie wil ondertekenen kan dat doen op https://www.petities.com/west-friesland_wordt_westfriesland?fbclid=IwAR2HPgQDc3-PUb2vqrBLqa5j2UgqwI1mM7mQKfbWlJXvNiV3914XSRsGiSY (https://www.petities.com/west-friesland_wordt_westfriesland?fbclid=IwAR2HPgQDc3-PUb2vqrBLqa5j2UgqwI1mM7mQKfbWlJXvNiV3914XSRsGiSY)

Je magge hier gewoon Westfries prate Je magge hier gewoon Westfries prate